Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturanalys

Hur kan kunskap om hur sociala medier används av unga lära oss något om dagens uppväxtvillkor? Vad kan fenomen som online-spel lära oss om människors förändrade umgängesmönster? Hur kan vi lära oss om konsumtionsvanor genom att undersöka människors tankar inför och under ett varuhusbesök?

Detta är exempel på frågor som ställs inom ämnet och som visar på relationen mellan människors kulturskapande handlingar och samhälleliga och kulturella förändringsprocesser som modernisering, globalisering och medialisering. Här får du verktyg för att analysera hur maktordningar och kulturella värdenormer skapas och upprätthålls, samt hur de kan förhandlas och omformuleras. Kurser i kulturanalys finns på grundnivå och ger behörighet till kurser på avancerad nivå i barn- och ungdomskultur, etnologi samt kulturstudier. Dina förvärvade kunskaper kommer vara värdefulla inom ett flertal yrkesområden där kultur, normer, demokrati och jämställdhet är viktiga frågor.

På grundkursen i Kulturanalys introduceras begrepp och perspektiv som är användbara när vi vill undersöka och problematisera kulturella företeelser i vår samtid, eller för att förstå hur människors villkor att skapa kultur förändrats de senaste seklen. Under grundkursen lärs grunderna i etnografiska metoder ut, vilka också tillämpas när studenterna genomför en etnografisk studie på en offentlig plats. Under grundkursen introducerats också begrepp som gör det möjligt att analysera samtida mediekulturer och för att problematisera idéer om mediers påverkan på människor.

På fortsättningskursen ges fördjupade kunskaper om forskningsmetoder och dess tillämpning vid studier av kulturella fenomen, artefakter och/eller praktiker. Vidare tränas förmågan att använda teoretisk litteratur för problemdiskussion och kritisk bedömning. Terminen avslutas med en självständig studie som presenteras i en uppsats om 7,5 hp.

Fördjupningskursen inleds med ytterligare fördjupning i teori och metod, och avslutas med en kandidatuppsats om 15 hp

Grundkurs i Kulturanalys, 30 hp

Fortsättningskurs i Kulturanalys, 30 hp

Fördjupningskurs i Kulturanalys, 30 hp

Länkar:

Till kurser på avancerad nivå Barn- och ungdomskultur

Till kurser på avancerad nivå Etnologi

Till kurser på avancerad nivå Kulturstudier

Till ämnessidorna – Kulturanalys

Till examensmålen Kulturstudier
 

Kontaktinformation

Elias Mellander

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 2240

Telefon:
031-786 6760

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2019-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?