Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kultur, kandidatprogram

Är du intresserad av kultur, demokrati och jämlikhet? På programmet Kultur undersöker vi det kulturellas betydelse för människan och för samhällslivet.

Genom att analysera bilder, film och musik, men också samhällsstrukturer samt människors vardagsliv och livsvillkor, skaffar du dig redskap att kritiskt undersöka invanda uppfattningar om genus, klass, ålder och etnicitet. Du kan läsa kurser som ger dig praktisk kunskap inom skrivande, förvaltning, projektledarskap och museikunskap. I utbildningen ingår också två månaders praktik, där du får möjlighet att utforska hur dina kompetenser kan omsättas i yrkeslivet.

År 1

Under år ett introduceras det kulturvetenskapliga fältet och du börjar analysera din samtid. Under vårterminen kan du välja att fördjupa dig inom ett av de tre områdena muséer, förvaltningskulturer eller skrivande inom kulturvetenskapliga genrer. Terminen avslutas med en projektkurs, där studenter under tidigare år exempelvis arbetat med att skapa innehåll till en kulturvetenskaplig tidskrift eller med programmet för institutionens monter på nästa bokmässa.

År 2

Detta år inleds med att du under en termin breddar dig i ett annat ämne. Platsgaranti erbjuds på grund- kurserna i dessa ämnen:

FILMVETENSKAP
GENUSVETENSKAP
IDÉ- OCH LÄRDOMSHISTORIA
KONST- OCH BILDVETENSKAP
KULTURANALYS
LITTERATURVETENSKAP
MUSIKVETENSKAP
RELIGIONSVETENSKAP
TEATERSTUDIER

Breddning kan även göras i ett annat ämne, efter överenskommelse med programkoordinatorn. Du kan också använda denna termin för att göra ett internationellt utbyte. Vårterminen ägnas åt fortsatta kulturvetenskapliga studier. Under en gemensam fältresa samlas material till en mindre uppsats.

År 3

Under det tredje året fördjupas de kulturvetenskapliga studierna. Du gör praktik under två månader där du utforskar hur din analysförmåga kan användas i arbetslivet, och därefter skriver du din kandidatuppsats. Programmet avslutas med en utåtriktad kurs, där du tillsammans med dina studiekamrater arrangerar en offentlig kulturfestival. År 2015 gick festivalen under namnet ”Glappet: aktivism/passivism”, år 2016 kallades den ”Do It Young”, och 2017 gick den under namnet "Gränslandet".

Och sen då?

På programmet skaffar du dig kunskaper som är viktiga att ha om du vill jobba på konst- och kulturhistoriska muséer, som utredare och ombud i demokrati- och jämlikhetsfrågor.

Du får användning av utbildningen i arbeten som kulturkritiker, kulturjournalist och som författare av utbildnings- och kursmaterial. Dina kompetenser kan också komma till användning på tv-, film- och mediebolag, inom folkbildning och turism eller som arrangör av olika kulturevenemang.

Programmet ger dig också behörighet att söka till avancerad nivå och där ta en magister- eller masterexamen på institutionen för kulturvetenskaper. Därefter kan du söka vidare till forskarutbildning på institutionen.

Ansök

Här kan du söka till programmet. Programmet startar endast på höstterminen.

Länk till programmet på GUL:s öppna sidor

 

Från Kulturprogrammet

2017-06-02: Normkritik i fokus när studenter arrangerade kulturfestival om gränser
2016-11-25: Instagramtävling ledde vägen till praktik på Svt
2016-11-23: Kulturvetenskaplig teori blir praktik på Blå Stället
2016-09-15: Studenter arrangerar kulturmonter på Bokmässan
2016-06-03: Do It Young - Endagsfestival med unga i centrum

Kontaktinformation

Elias Mellander

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg

Telefon:
031-786 6760

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2019-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://kultur.gu.se/utbildning/grundniva/kultur-kandidatprogram/
Utskriftsdatum: 2020-07-06