På kandidatprogrammet Kultur undersöker du estetiska uttryck som bilder, musik och film, och fördjupar dig i relationen mellan människors vardagsliv och större samhällsstrukturer.
I fokus står frågor om kulturens betydelse för demokrati, jämställdhet och likabehandling, och du skaffar dig redskap för att kunna granska invanda uppfattningar om till exempel genus, klass, ålder och etnicitet.
Under år ett introduceras det kulturvetenskapliga fältet och du börjar analysera din samtid. Vårterminen avslutas med en praktisk valbar kurs om muséer/ skrivande/förvaltning, och en projektkurs där du till exempel kan arbeta med hur institutionens monter på nästa bokmässa ska fyllas med samtal, debatter och presentationer.
Detta år inleds med att du under en termin breddar dig i ett annat ämne. Platsgaranti erbjuds på grund- kurserna i dessa ämnen:
FILMVETENSKAP
GENUSVETENSKAP
IDÉ- OCH LÄRDOMSHISTORIA
KONST- OCH BILDVETENSKAP
KULTURANALYS
LITTERATURVETENSKAP
MUSIKVETENSKAP
RELIGIONSVETENSKAP
TEATERSTUDIER
Breddning kan även göras i ett annat ämne, efter överenskommelse med programkoordinatorn. Du kan också använda denna termin för att göra ett internationellt utbyte. Vårterminen ägnas åt fortsatta kulturvetenskapliga studier. Under en gemensam fältresa, till t. ex. Ullared, samlas material till en mindre uppsats.
Under det tredje året fördjupas de kulturvetenskapliga studierna. Du gör praktik under två månader där du utforskar hur din analysförmåga kan användas i arbetslivet, och därefter skriver du din kandidatuppsats. Programmet avslutas med en utåtriktad kurs, där du tillsammans med dina studiekamrater arrangerar en offentlig kulturfestival. År 2015 gick festivalen under namnet ”Glappet: aktivism/passivism”, år 2016 kallades den ”Do It Young”, och 2017 gick den under namnet "Gränslandet".
På programmet skaffar du dig kunskaper som är viktiga att ha om du vill jobba på konst- och kulturhistoriska muséer, som utredare och ombud i demokrati- och jämlikhetsfrågor.
Du får användning av utbildningen i arbeten som kulturkritiker, kulturjournalist och som författare av utbildnings- och kursmaterial. Dina kompetenser kan också komma till användning på tv-, film- och mediebolag, inom folkbildning och turism eller som arrangör av olika kulturevenemang.
Programmet ger dig också behörighet att söka till avancerad nivå och där ta en magister- eller masterexamen på institutionen för kulturvetenskaper. Därefter kan du söka vidare till forskarutbildning på institutionen.
Här kan du söka till programmet. Programmet startar endast på höstterminen.
Länk till programmet på GUL:s öppna sidor
2017-06-02: Normkritik i fokus när studenter arrangerade kulturfestival om gränser
2016-11-25: Instagramtävling ledde vägen till praktik på Svt
2016-11-23: Kulturvetenskaplig teori blir praktik på Blå Stället
2016-09-15: Studenter arrangerar kulturmonter på Bokmässan
2016-06-03: Do It Young - Endagsfestival med unga i centrum
Box 200, 405 30 Göteborg
Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 3247
Telefon:
031-786 2780