Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Genusvetenskap

Utbildningen på grundnivå i Genusvetenskap syftar till att ge studenterna grundläggande kunskaper om de perspektiv på kön, etnicitet, sexualitet, klass, ålder och funktionalitet som har utvecklats inom det genusvetenskapliga forskningsfältet.

Genom att förhålla sig kritiskt till samt lära sig använda grundläggande analytiska verktyg, kan studenten utveckla förståelse för det metaperspektiv som genusvetenskap anlägger i förhållande till föreställningar om kön. Metaperspektivet anläggs i tur och ordning på idéer om könsskillnad och sexualitet, föreställningar skapade inom historieskrivning, kulturområdet och politikens olika arenor.

Fortsättningskursens fokus ligger på teoriutveckling inom de olika feministiska tankeströmningarna sedan 1700-tal och fram tills idag. Teoribildning och aktuell vetenskaplig metod diskuteras. Kursen som helhet pekar fram mot skrivandet av det självständiga arbetet.

Fördjupningskursen tar ytterligare steg inom det vetenskapsteoretiska fältet, där självreflexivitet, situering, etik och forskningspolitiska frågor tas upp. Fördjupningskursen innebär också att studenten definierar, diskuterar och avgränsar ett forskningsfält som bildar avstamp inför uppsatsarbetet.

Grundkurs, Fortsättningskurs och Fördjupningskurs innebär en stegvis progression mot allt mer fördjupade kunskaper och självständiga förhållningssätt till kunskapsproduktion, feministisk teori och metodologi och det egna skrivandet. Fördjupningskursen avslutas med ett självständigt arbete.

Grundkurs i Genusvetenskap, 30hp

Fortsättningskurs i Genusvetenskap, 30 hp

Fördjupningskurs i Genusvetenskap, 30 hp


Länkar

Till Genusvetenskapers sidor på GUL (Här finner du kursplan, litteraturlista och schema)

Till utbildning avancerad nivå Genusvetenskap

Till utbildning forskarnivå Genusvetenskap

Till examensmål Genusvetenskap

Till webbkatalog och kurser för Genusvetenskap på grund- och avancerad nivå

Till ämnessidorna - Genusvetenskap


 

Kontaktinformation

Studierektor, Alexandra Fried

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8 rum 3259

Telefon:
031-786 1974

Kultur för alla!

Benjamin Emilsson fann rätt utbildning när han bara testade att söka genusinriktningen.

Sidansvarig: Jelaine Legaspi|Sidan uppdaterades: 2019-02-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?