Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Examina på avancerad nivå i genusvetenskap

Masterexamen: Jämlikhetshandläggare med internationella perspektiv

Detta är en yrkesförberedande utbildning för dig som vill arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor i och utanför Sverige. Utbildningen fokuserar på hur maktordningar upprepas och samverkar i politik, skola och arbetsliv.

Alla kurser inom masterexamen kan också läsas som fristående kurser, exempelvis som fortbildning.

Rekommenderad studiegång för masterexamen i genusvetenskap:

Genusvetenskaplig teoribildning (15 hp) är den introducerande kursen. Den är obligatorisk för både master- och magisterstudenter. Den ges varje höst med kursstart i september.

Kursbeskrivning: Kursen syftar till fördjupad förståelse och analysförmåga av det genusteoretiska fältet. Kursen utgör även en förberedelse inför användandet av genusrelevant teori och metodologi i egen forskning och i utredningsarbeten.


Kritisk jämställdhets- och mångfaldsforskning (15 hp)
, ges varje vårtermin med kursstart i januari.

Kursbeskrivning: Diskriminering och utestängande normbildning är ett återkommande problem inom organisationer och verksamheter som offentlig sektor, NGO:s, politik och företag. Mycket av dagens jämställdhets- och mångfaldsarbete återskapar också emellanåt problematiska föreställningar och normer. På den här kursen ges teoretiska perspektiv och verktyg för att komma vidare i jämlikhetsarbetet.


Jämlikhetsarbete och förvaltningspraktik (15 hp)
, ges varje vårtermin med kursstart i mars.

Kursbeskrivning: Kursen tar upp grundläggande förvaltningskunskap i relation till jämställdhets-, jämlikhets- och mångfaldsarbete och arbetar med det praktiska utformandet av jämställdhetsplaner och andra styrdokument.


Jämställdhetsarbetets praktiska fält (15 hp), ges varje hösttermin med kursstart i november.

Kursbeskrivning: Praktikarbete varvas med seminarier där erfarenheter från praktik och teoretiska ansatser diskuteras. Praktiken kan förläggas till valfri privat, offentlig eller frivillig organisation i Sverige eller utomlands.
 

Självständigt arbete för masterexamen (30 hp), ges varje vårtermin med kursstart i januari.

Kursbeskrivning: Examensarbetet är ett större självständigt arbete som tar sin utgångspunkt i fältstudier och där erfarenheter från praktiken kan integreras i uppsatsens problemformulering och ämnesval. Kursen examineras också genom utformandet av ett praktiskt inriktat arbetsmaterial, exempelvis jämställdhetsplan, handbok etc. Examensarbetet kan användas för att söka till utbildning på forskarnivå i genusvetenskap under förutsättning att studenten har genusvetenskap som huvudämne i sin grundexamen (fil. kand.).

Magisterexamen i genusvetenskap

Denna utbildning är forskningsförberedande och riktar sig till dig som har tänkt gå vidare till utbildning på forskarnivå i genusvetenskap. Utbildningens längd är 1 år.

Genusvetenskaplig teoribildning (15 hp) är den introducerande kursen; denna ges varje hösttermin med start i september.

Kursbeskrivning: Kursen syftar till fördjupad förståelse och analysförmåga av det genusteoretiska fältet. Kursen utgör även en förberedelse inför användandet av genusrelevant teori och metodologi i egen forskning.


Magisterexamensarbete (15 hp). Kursen ges varje vår med start i mars.

Kursbeskrivning: Kursen syftar till att studenten ska utföra en genusvetenskaplig undersökning. Detta innebär bland annat att kritiskt och medvetet förhålla sig till genusvetenskaplig teori och metodologi samt att utforma genusvetenskapligt relevanta frågeställningar. Därtill ska förmågan att urskilja och samla in ett relevant material - alternativt utföra en teoretiskt argumenterande studie - fördjupas.

Förkunskapskrav: Fil. kand. i genusvetenskap eller motsvarande. Med motsvarande menas exempelvis att man följt en genusinriktning samt skrivit uppsats med genusinriktning i annat ämne. Denna uppsats bedöms individuellt. Om du vill ha din uppsats bedömd kontakta studentexpeditionen på Institutionen för kulturvetenskaper för mer information.

Valfria kurser på avancerad nivå

Inlagt i kursstrukturen för magister- och masterexamen finns två perioder på vardera 15 hp avsedda för valfria kurser. För de som behöver, rekommenderas att man under dessa perioder tar kurser i språk, till exempel kurser med inriktning mot fackspråk gällande jämställdhet och mångfald. Andra tänkbara kurser är internationella relationer, juridik, mer förvaltning etc.

Kritiskt skrivande (15 hp), ges varje hösttermin med kursstart i november.

Kursbeskrivning: I den feministiska verktygslådan samsas poesi med reportage och vetenskaplig prosa. Pröva alla skrivandets verktyg, slipa på dina egna stilmässiga uttryck, läs och diskutera andras texter och låt andra läsa dina.

Ett internationellt perspektiv kommer att genomsyra alla delar av utbildningen; det finns också goda möjligheter till kontakter med myndigheter och universitet i andra länder.

Förkunskapskrav för masterexamen: Fil. kand. i genusvetenskap eller motsvarande. Med motsvarande menas exempelvis att man följt en genusinriktning samt skrivit uppsats med genusinriktning i annat ämne. Denna uppsats bedöms individuellt. Om du vill ha din uppsats bedömd kontakta studentexpeditionen på Institutionen för kulturvetenskaper för mer information.

 

 

Kontaktinformation

Mats Nilsson

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 3261

Telefon:
031 786 1966

Sidansvarig: Jelaine Legaspi|Sidan uppdaterades: 2012-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?