Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lars Lilliestam

Professor emeritus

Lars Lilliestam
Professor emeritus
Musikvetenskap
lars.lilliestam@gu.se
0737-578398

Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg


Institutionen för kulturvetenskaper (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.kultur.gu.se
kuv@kultur.gu.se
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 412 55 Göteborg

Om Lars Lilliestam

Jag har arbetat som universitetslärare och forskare sedan 1975 och blev professor i musikvetenskap 2002. Mina specialområden och huvudintressen är modern musikhistoria (de senaste cirka hundra åren), rock, blues, jazz, folkmusik och visa, gehörsmusik, musiksociologi och kulturteori samt musik och hälsa. Dessutom har jag varit studierektor vid institutionen för musikvetenskap under sammanlagt 13 år. Just nu arbetar jag enbart med forskning och undervisning.

Forskning

Min doktorsavhandling, Musikalisk ackulturation – från blues till rock, från 1989 handlade om hur blues som musikspråk förändras när det flyttas från en kultur till en annan, i det här fallet från USA till Sverige. Som åskådningsexempel användes låten ’Hound dog’. Jag har därefter forskat och skrivit böcker om bland annat musik i tv-reklam, gehörsmusik, svensk rock och om hur ungdomar tänker och talar om musik. Jag har även skrivit ett stort antal vetenskapliga och populärvetenskapliga artiklar i olika ämnen samt drygt hundra artiklar om musik (artister, stilar, instrument, medier) i Nationalencyklopedin. Utöver detta har jag publicerat flera kritiska texter om ämnet musikvetenskap.

På senare år har jag ägnat min forskning åt frågan om vad människor gör med musik och vad musik gör med människor, en forskning där musikvetenskapliga, kulturteoretiska, sociologiska, psykologiska och etnologiska perspektiv och teorier kombineras. Särskilt intressant är hur och vad människor berättar om musik och vad detta får för betydelse för hur de använder och värderar musik. Detta arbete har resulterat i boken Musikliv. Vad människor gör med musik – och musik med människor, som kom ut 2006 på Bo Ejeby Förlag och i reviderad och uppdaterad utgåva 2009. Boken används som kursbok inom många musikutbildningar.

Våren 2007 startades forskningsprojektet Musik i människors liv, som finansierades av Vetenskapsrådet, där musikforskaren Thomas Bossius och jag intervjuade 42 människor i åldrarna 20–95 år om hur de använder musik i sina vardagsliv. Slutrapporten från projektet publicerades 2011 under titeln Musiken och jag – Rapport från forskningsprojektet Musik i Människors Liv. Projektet har också genererat ett flertal artiklar både på svenska och engelska.

Boken Rock på svenska – från Little Gerhard till Laleh kom ut i augusti 2013. Det är en musik- och kulturhistorisk skildring av den svenska rockmusikens utveckling från mitten av 1950-talet till idag, och den riktar sig både till högskolestudenter och till en bred musikintresserad allmänhet. En bärande idé är att den svenska rockmusiken skapas i ett möte eller en dialog mellan stilar som vid en viss tid redan finns i Sverige och stilinfluenser som kommer utifrån. Förutom den historiska skildringen finns ett kapitel med analyser av ett urval svenska artister (som Eldkvarn, Laleh, Kent, Peps Persson med flera) och stilar (som singer-songwriters, hiphop, dansband, blues och folkrock) och ett kapitel som handlar om varför svenska musiker väljer att sjunga på svenska eller engelska och vilka konsekvenser valet av språk får.

Pågående forskning: Musiklyssning, meningsskapande och hälsa

Jag har nyligen påbörjat ett forskningsprojekt med titeln Musiklyssning, meningsskapande och hälsa, där jag avser att djupintervjua tiotalet människor om hur de lyssnar på musik, vad de säger sig höra och uppleva och vilka effekter lyssnandet enligt dem själva har på deras välbefinnande och hälsa. Projektet är en fördjupning av problem och frågeställningar som analyserades i projektet Musik i människors liv, och det har även påverkats av arbetet inom det nordiska forskarnätverket MUCH, Music, Culture and Health, som drevs mellan 2011 och 2013 och där jag även ingick i ledningsgruppen.

En översiktlig presentation av forskningsprojektet Musiklyssning, meningsskapande och hälsa finns att läsa på institutionens projektsidor.

Undervisning

Jag har undervisat inom de flesta områden av musikvetenskap, på musiklärarlinjen, i kulturvetenskap och inom lärarutbildning och en rad andra institutioner och utbildningar både på Göteborgs Universitet och på andra högskolor och universitet. Jag har också varit gästföreläsare och seminarieledare i många olika sammanhang.

Senaste publikationer

Swedish Dance Bands: Danceable, Melodious, and Familiar
Lars Lilliestam
Made in Sweden: Studies in Popular Music / edited by Alf Björnberg & Thomas Bossius, New York & London, Routledge, Kapitel i bok 2017
Kapitel i bok

Musiklyssning och hälsa
Lars Lilliestam
Ola Sigurdson och Annica Sjölander (red.) Kutur och hälsa i praktiken, Göteborg, Göteborgs universitet. Centrum för kultur och hälsa, Kapitel i bok 2016
Kapitel i bok

Populärmusikens historia
Lars Lilliestam
Perspektiv på historien: Kulturhistoria. Red: Lars Nyström, Örjan Nyström m.fl., Malmö, Gleerups, Kapitel i bok 2014
Kapitel i bok

The choice: English or Swedish? An essay on rock lyrics by Swedish lyricists.
Lars Lilliestam
Language, football and all that jazz : a festschrift for Sölve Ohlander / Gunnar Bergh, Rhonwen Bowen & Mats Mobärg (eds.), Göteborg, University of Gothenburg, Kapitel i bok 2013
Kapitel i bok

Rock på svenska. Från Little Gerhard till Laleh.
Lars Lilliestam
Göteborg, Bo Ejeby Förlag, Bok 2013
Bok

Music, the life trajectory and existential health
Lars Lilliestam
Bonde, Lars Ole - Ruud, Even - Strand Skånland, Marie & Trondalen, Gro (red.) Musical life stories. Narratives in health musicking., Oslo, NMH-publikasjoner (Norges Musikkøgskole), Kapitel i bok 2013
Kapitel i bok

Musik i Människors Liv. Kort rapport från ett forskningsprojekt
Lars Lilliestam, Thomas Bossius
Intro – en antologi om Musik och Samhälle. Redaktör: Johan A.Lundin, Malmö, Kira förlag, Kapitel i bok 2012
Kapitel i bok

Recension: Cecilia Björk: Claiming space: Discourses on Gender, Popular Music and Social Change.
Lars Lilliestam
Svensk Tidskrift för Musikforskning, Artikel i övriga tidskrifter 2012
Artikel i övriga tidskrifter

Att lyssna på musik. Från lyssnartypologier till intervjuer med verkliga människor.
Lars Lilliestam
Svensk Tidskrift för Musikforskning, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2012
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 61 - 67 av 67

1990

Musical acculturation: 'Hound dog' from blues to Swedish rock and roll
Lars Lilliestam
One Two Three Four, Artikel i vetenskaplig tidskrift 1990
Artikel i vetenskaplig tidskrift

1988

Musikalisk ackulturation – från blues till rock: en studie kring låten Hound Dog
Lars Lilliestam
Göteborg, Göteborgs Universitet: Institutionen för musikveenskap, Doktorsavhandling 1988
Doktorsavhandling

1987

En svensk bluesman. På konsert med Rolf Wikström
Lars Lilliestam
IASPM Norden Working Papers, Artikel i övriga tidskrifter 1987
Artikel i övriga tidskrifter

1984

Syntarnas intåg eller från melodi och harmonik till klang och rytm. Tio teser om det tidiga 80-talets rockmusik
Lars Lilliestam
Tvärspel. Trettioen artiklar om musik. Festskrift till Jan Ling, Artikel i övriga tidskrifter 1984
Artikel i övriga tidskrifter

1983

Skräck och fascination: Två hitanalyser
Alf Björnberg, Katharina Brette, Johan Fornäs, Lars Lilliestam
Nordisk Forum, Artikel i övriga tidskrifter 1983
Artikel i övriga tidskrifter

1981

Afro-amerikansk musik i forskning och undervisning vid Göteborgs Universitet
Lars Lilliestam
Kjellberg, Erik (red.) Nordisk jazzforskning., Artikel i övriga tidskrifter 1981
Artikel i övriga tidskrifter

1980

ABBA - The name of the game
Lars Lilliestam, Anders Carlsson
Carlsson, A & Ling J (red.): Nordisk musik och musikvetenskap under 1970-talet. En rapport från 8:e Nordiska Musikforskarkongressen Ljungskile folkhögskola 25-30 juni 1979, Artikel i övriga tidskrifter 1980
Artikel i övriga tidskrifter

Visar 61 - 67 av 67

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2020-02-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://kultur.gu.se/om-institutionen/personal/?publicationPageNumber=7&selectedTab=2&tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fkultur.gu.se%2Fom-institutionen%2Fpersonal%2F%3FuserId%3Dxlilla&userId=xlilla
Utskriftsdatum: 2020-08-10