Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Therese Andersson

Universitetslektor

Therese Andersson
Universitetslektor
Filmvetenskap
Akademisk grad: Doktor,
therese.andersson@filmvet.gu.se

Rumsnummer: 2250
Postadress: Box 200, 405 30 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg


Institutionen för kulturvetenskaper (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.kultur.gu.se
kuv@kultur.gu.se
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 412 55 Göteborg

Om Therese Andersson

 

Allmänt

Jag disputerade i filmvetenskap vid Stockholms universitet 2006 med avhandlingen Beauty Box: Filmstjärnor och skönhetskultur i det tidiga 1900-talets Sverige. Mellan 2007-2009 arbetade jag med postdoc-projektet Sofia Coppolas Marie Antoinette som möjliggjorts av ett stipendium från Anna Ahlström och Ellen Terserus Stiftelse. 2010 påbörjades ett nytt forskningsprojekt, Blixtlås, knapp och kardborrband – makt och materialitet under styling och påklädning, som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond.

Forskning

I min forskning inspireras jag av kulturvetenskapens ämnesmässiga mångsidighet, teoribyggen och tvärvetenskapligt analytiskt förhållningssätt. Min forskning är inriktad mot populärkultur och jag rör mig mellan områden som exempelvis film, TV, celebritets- och stjärnstudier, liksom mode- och klädforskning. Jag har bland annat varit redaktör för boken Hjältar och Hjältinnor – Föreställningar och gestaltningar från Eufemiavisorna till Gösta Berlings saga (2012) och gästredaktör för Culture Unbound – Journal of Current Cultural Research med temanumret ”Fashion, Market and Materiality” (2011).

Undervisning

Jag har undervisat på flera områden inom filmvetenskap och kulturvetenskap, samt inom bland annat modevetenskap, media- och kommunikationsvetenskap och historia.

Samverkan

Jag har, som inbjuden föreläsare, presenterat min forskning i olika offentliga sammanhang, samt bistått med sakkunskap i olika mediesammanhang med varierande exempel som Dagens Nyheter, Tidningen Apoteket och Your Life.
 

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2020-02-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://kultur.gu.se/om-institutionen/personal/?userId=xthera
Utskriftsdatum: 2020-03-29