Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Erik Florin Persson

Doktorand

Erik Florin Persson
Doktorand
Filmvetenskap
erik.florin.persson@gu.se
031-786 2785

Rumsnummer: 2438
Postadress: Box 200, 405 30 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg


Institutionen för kulturvetenskaper (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.kultur.gu.se
kuv@kultur.gu.se
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 412 55 Göteborg

Om Erik Florin Persson

Erik Florin Persson, fil. mag. i kulturstudier, är sedan höstterminen 2013 doktorand i filmvetenskap vid Institutionen för kulturvetenskaper.

I sitt avhandlingsprojekt studerar Florin Persson lokalpolitiskt mediebruk och kommunalt finansierad stadsfilm i Göteborg under perioden 1938-2015. Filmerna skulle tentativt kunna benämnas som informations- och reklamfilmer, men en tidig slutsats från projektet är att den här typen av filmer ofta producerades med flera olika syften, målgrupper och visningskontexter i åtanke. Samma filmprojekt kunde både användas för att locka turister och industrier till Göteborg och visas för den lokala befolkningen eller för skolelever runt om i landet.

I avhandlingsarbetet tar Florin Persson avstamp i de senaste decenniernas växande filmvetenskapliga intresse för film- och mediebruk bortanför spelfilmen och biografen som primär visningskontext. Inom denna filmhistoriska nyorientering, som internationellt kommit att benämnas med hjälp av begreppet ”Useful cinema”, studeras hur myndigheter, institutioner, företag och organisationer runt om i världen använt film och senare audiovisuella medier med olika instrumentella syften: för att sälja, instruera, dokumentera, göra reklam och på olika andra sätt påverka åskådare både inom och utom den egna verksamheten. Med avstamp i detta fält analyserar Florin Persson i avhandlingen de sätt på vilka Göteborgs kommun har tagit filmmediet i bruk för att uppnå vissa syften i det kommunala arbetet och iscensätta stadens identitet och utveckling. Avhandlingen kretsar således kring frågor om såväl offentligt film- och mediebruk, urban utveckling som konstruktionen av lokal identitet. I avhandlingen analyserar Flroin Persson både hur det studerade materialet beställts och finansierats, dess olika former för produktion, distribution och visning och hur stadens identitet och funktion har iscensatts i det audiovisuella materialet.

Förutom forskningen kring Useful cinema tar avhandlingen också avstamp i det breda fält av forskning om relationen mellan städer, urbana miljöer och audiovisuella medier som vuxit fram sedan början av 1990-talet, som internationellt kommit att kallas ”The Cinematic City”. Avhandlingen knyter också an till en bredare urbanteoretisk diskussion om städers förändrade roll under slutet av 1900- och början av 2000-talet. Inom denna diskussion har det argumenterats för att det under de senaste decennierna blivit allt viktigare för städer runt om i världen att marknadsföra sig och skapa medial uppmärksamhet kring staden för att locka turister, nya invånare, företag och investeringar. Ett syfte med avhandlingen är emellertid att historisera denna utveckling och visa på vilket sätt en stad som Göteborg även tidigare tagit audiovisuella medier i bruk för att på olika sätt iscensätta och skapa en viss idé om staden, dess identitet och framtida utveckling.

Under de senaste åren har Florin Persson medverkat inom undervisningen på flera olika kurser och program inom institutionen: filmvetenskap, kulturprogrammet, kulturanalys och Scandinavian studies.
 

Florin Persson är även verksam som kulturskribent och har publicerat artiklar, recensioner och essäer i dagstidningar som Svenska Dagbladet och Nerikes Allehanda och i tidskrifter som FLM, Ord&Bild och Respons.

 

Senaste publikationer

Ett filmbolag i samhällets tjänst? Svensk filmindustri och skolfilmens flytande gränser
E Stjernholm, Erik Florin Persson
Norén, F., & Stjernholm, E. (Red.) Efterkrigstidens samhällskontakter , Lund, Mediehistoriskt arkiv, Kapitel i bok 2019
Kapitel i bok

Visar 1 - 4 av 4

2019

Ett filmbolag i samhällets tjänst? Svensk filmindustri och skolfilmens flytande gränser
E Stjernholm, Erik Florin Persson
Norén, F., & Stjernholm, E. (Red.) Efterkrigstidens samhällskontakter , Lund, Mediehistoriskt arkiv, Kapitel i bok 2019
Kapitel i bok

2018

2017

Visar 1 - 4 av 4

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2020-02-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?