Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturarv, bild och berättelse

Kulturarv har under de senaste decennierna framträtt som ett nyckelbegrepp inom kritiska kulturvetenskapliga forskningssammanhang. Forskningsområdet Kulturarv, Bild, Berättelse kontextualiserar hur kulturarv och arkivmaterial, särskilt i muntliga, kroppsliga och visuella former, påverkar kunskapsproduktion, kollektiva och individuella identiteter, värderingar och maktrelationer. Med utgångspunkt i tvärvetenskaplig samverkan mellan Institutionen för kulturvetenskaper och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet granskar vi demokratiska kulturarvsaspekter. Därmed inkluderas kulturella uttryck inom ett vitt spektra av materiellt och immateriellt kulturarv, allt ifrån vardagliga rutiner och traditioner till historiebruk och återkonsumtion. Mer specifikt studeras hur bilder (i bred bemärkelse), levnadsberättelser och arkiv kan möjliggöra människors förståelse av sig själva, sina gemenskaper, sina miljöer, sitt förflutna, sina strävanden och framtid på nya och konstruktiva sätt.

Nyligen utgivna publikationer:
• Sommarlivets minnen, drömmar och materialitet har varit forskningsfält för en projektgrupp med medlemmar från olika universitet, arkiv och museer i Nordeuropa. De har analyserat muntliga och skiftliga levnadsberättelser, artefakter och miljöer utifrån kulturarvsperspektiv med fokus på sommarhus, husvagnar och båtar under 1950-2015. Fallstudierna är genomförda i Sverige, Danmark och Finland med etnologiska, konst- och kulturvetenskapliga utgångspunkter. De tyska forskarna har uppmärksammat landsmäns motivationer till att vistas i Sverige under sommaren. Forskningsresultaten är publicerade i Sommarliv. Minnen, drömmar och materialitet. Kerstin Gunnemark, red (2016).

Dream-Playing Across Borders: Accessing the Non-texts of Strindberg’s A Dream Play in Düsseldorf 1915–18 and Beyond, Astrid von Rosen, red (2016). Genom att undersöka samspelet mellan musik, kropp, mode, dans, scenografi och drömmar formulerar bokens sju bidrag innovativa sätt att mobilisera icke textbaserat arkivmaterial för att förstå ett drama om mänskligt lidande och hopp, frågor som är högst relevanta idag.
 

Exempel på pågående projekt:
• I studien Villakvarter i omvandlingens tidevarv uppmärksammas invånarnas berättelser och reflektioner utifrån ett demokratiskt kulturarvs perspektiv. Till området flyttade många arbetarklassfamiljer i början av 1900-talet och sedan dess har flera generationer fram tills idag förändrat områdets image, vilket även ger perspektiv på kulturarvet. Forskningsprojektet sker i samverkan med Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg (www.sofi.se). Projektledare: Kerstin Gunnemark

Dans, arkiv och digital delaktighet är ett mobilitetsprojekt som syftar till att finna nya sätt att synliggöra dans som marginaliserat kulturarv och genom detta bidra till social mångfald. Projektets mål är att via delaktighetsforskning bidra till kreativa och innovativa digitala lösningar på hur dansgrupper bättre kan bli representerade i arkiv. Samverkan inkluderar dansgrupper, Göteborgs stadsmuseum, Centrum för kritiska kulturarvsstudier och Centrum för digital humaniora. Projektledare: Astrid von Rosen.

Vi välkomnar forskare och praktiker från olika områden inom och utanför universitetet. Om du är intresserad av vårt forskningsområde, vår seminarieserie eller har olika frågeställningar du vill dela och diskutera, får du gärna kontakta oss.
Kerstin Gunnemark, etnolog: kerstin.gunnemark@ethnology.gu.se
Astrid von Rosen, konst- och bildvetare: astrid.von.rosen@arthist.gu.se

Kontaktinformation

Kerstin Gunnemark

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 2262

Telefon:
031 786 1968

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2016-12-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?