Visuella uttryck bland Mexican Americans och Chicanas/os i USA

Syftet med projektet är att undersöka visuella uttryck bland Mexican Americans och Chicanas/os i USA. I fokus är analyser ur postkoloniala, semiotiska och diskursanalytiska perspektiv av bildkonst i olika medier, vilka tas i bruk för att lyfta frågor om identitet och identifikation i relation till geografisk lokalisering, kulturhistoria och platsspecifikt ursprung. Flera forskningsresor har genomförts till främst Kalifornien och muraltäta områden i San Francisco, Los Angeles och San Diego. Projektet har successivt växt fram genom olika forskarnätverk med papers på nationella och internationella konferenser, artiklar i tidskrifter, och kapitel i antologier. Tidigare publicerad forskning omfattar muralmålad gatukonst i Kalifornien, feministisk bildkonst av Yolanda López, konceptuell street performance av konstnärsgruppen Asco, Willie Herrón’s nya street mural i City Terrace, och etablerad konst gentemot subversiv i Los Angeles. Nu aktuella inriktningar handlar om konceptuell performancekonst av Guillermo Gómez-Peña och La Pocha Nostra, samt om visuella noder för subversiva visuella budskap, t.ex. genom den religiösa mexikanska ikonen Jungfrun av Guadalupe.

Projektledare: Eva Zetterman
Projekttid: 2015–2021