Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

TechnAct: Transformations of struggle. Research cluster on gender, sexualities, emergent communities and technocultural assemblages

Sociala rörelser för kvinnors- och lesbiskas, homo- och bisexuellas, trans, queer och intersex (LHBTQI) personers rättigheter kämpar över hela jorden mot våld, hot och begränsande normer. Lokalt förankrade motsättningar och nationella strukturer påverkar dessa rörelser på olika och ofta farliga sätt. Samtidigt återskapas en kolonial ordning, som reproducerar föreställningar om väst som den mest progressiva och avancerade regionen i förhållande till kvinnors och LHBTQI personers rättigheter. På samma gång uppstår idag nya transnationella gemenskaper och kollektiva aktörer som kämpar för social rättvisa genom digital teknologi.

Inspirerade av dessa förändringar undersöker forskarna i TechnAct relationen mellan digitala teknologier och framväxande gemenskaper i transnationella rum. Syftet med projektet är att skapa en tvärvetenskaplig forskningsmiljö och att utveckla ny kunskap om digitala teknologiers inflytande på civilsamhällesengagemang och på sociala rörelser. Vi uppmärksammar sambanden mellan det sociala, det kulturella och det digitala – vad vi refererar till som ’teknokulturella assemblage.’ För att utforska detta har vi utvecklat en ny tvärvetenskaplig och komparativ ansats där vi kombinerar digitala forskningsmetoder med multi-situerad etnografi.

Undersökningsområden av särskilt intresse för projektet inkluderar, men är inte avgränsade till: 1) virala kampanjer för genusrättigheter och sexuella rättigheter i digital media; 2) digitala teknologiers betydelse på platser med begränsade möjligheter att agera kollektivt i civilsamhället, som exempelvis i auktoritära kontexter; 3) digitala former av aktörskap, särskilt algoritmers roll i kampanjer för genusrättigheter och sexuella rättigheter; 4) etiska dilemman, risker och nya typer av motstånd som följer med användandet av digitala teknologier i civilsamhälleskontexter.

Idag saknar vi djupare kunskaper om hur platser, nationer och gränser (om)skapas, hur gemenskaper förändras och grupper av kollektiva aktörer växer fram genom digital teknologi. Vi vet ännu mindre om de risker och etiska dilemman som uppstår som en följd av dessa praktiker. I skärningspunkten mellan informatik, social- och kulturteori och genusvetenskap knyter denna forskningsmiljö ihop en tvärvetenskaplig kärngrupp forskare från humaniora, samhällsvetenskap och teknikvetenskaper. På lång sikt vill vi låta forskningsmiljön bli en internationell nyckelaktör inom forskning om globalisering, teknokulturer, genus, sexualiteter och civila samhället.

Projektledare: Mia Liinason (personlig hemsida)
Medverkande forskare: Lena Martinsson från Institutionen för kulturvetenskaper, och Lisen Selander från Institutionen för Tillämpad IT
Projekttid: 2019-2023
Finansiering: Vetenskapsrådet
 

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2019-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?