Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Subversiva rösträttsestetiker

I den svenska rösträttsrörelsen materialiserades och estetiserades kampen om rösträtt. Kvinnorna uttryckte den politiska kampen genom medvetna klädval, lät brodera och sy stora banderoller, sjöng och musicerade med specialskrivna texter och musik samt iscensatte sina aktioner på olika sätt.

I det starka motståndet emot rösträttsrörelsen och de kvinnor som engagerade sig i rätten att få rösta användes karikatyrer av rösträttskvinnor, men även förlöjligande avbildningar av rösträttsrörelsens egna estetiska uttryck som argument emot kvinnors rösträtt. Estetiska praktiker utgjorde således en del av den politiska aktivismen, vare sig den var för eller emot rösträttskampen.

Vår studie utgår från uppfattningen att identitet formeras i samspel med den materiella världen och estetiska uttryck. Därför går materiella och estetiska uttryck inte att separera från, utan är en del av den politiska kroppen. På vilket sätt kan ett sådant resonemang kasta ljus över rösträttsrörelsens etablering i det politiska fältet?

Projektledare: Maria Carlgren
Medverkande vid inst. för kulturvetenskaper: Marita Rhedin, Eva Zetterman
Projekttid: 2017–2021
Finansiering: Fakultetsmedel

Kontaktinformation

Marita Rhedin

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 2428

Telefon:
031 786 6153

Sidansvarig: Felicia Bigot Klinteberg|Sidan uppdaterades: 2017-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?