Scandinavian Art and Art History

Tillsammans med universitetslektor Alexandra Fried arbetar Alexandra Herlitz på ett engelskspråkigt översiktsverk om den skandinaviska konsten och dess konsthistoria. Utanför de skandinaviska länderna finns ett stort intresse för regionens konst, dock är tillgången till kunskap ytterst begränsad om man inte behärskar något av de skandinaviska språken. Samtidigt har 1800-talets nationalistiska konsthistorieskrivning satt sin prägel på bilden av Skandinaviens konst och föreställningar och myter om den har skapats inom och utanför Norden. En ny publikation ska överskådligt redogöra för Skandinaviens konst och dess historia, samtidigt som den ska innehålla fördjupande nedslag i teman som anses som väsentliga för förståelsen av skandinaviska aspekter och den specifika historieskrivningen. Genom att sammanställa och diskutera den nyare konstvetenskapliga forskningen som har producerats i Skandinavien, ska en förlegad bild av regionens konsthistoria utomlands aktualiseras.

Projektledare: Alexandra Herlitz och Alexandra Fried
Projekttid: 2014-2020
Finansiering: Gerda Boethius minnesfond, Stiftelsen Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, samt fakultetsmedel

Alexandra Herlitz