Paret Fürstenbergs roll som samlare och mecenat

Det är svårt att undgå den eminenta rollen som Göteborgsgrosshandlaren Pontus Fürstenberg har fått som mecenat och konstsamlare i Konstnärsförbundets konsthistoria. Tidigare har skrivits om paret Fürstenberg och deras samling, men i detta forskningsprojekt fokuseras på sociala kontexter inom vilka paret Fürstenbergs samlande och mecenatskap utspelades. Fokus läggs både på den affärsmässiga och vänskapliga dubbelrollen gentemot konstnärerna, som på Fürstenbergs roll i Sveriges och Nordens samtida kulturliv med dess olika aktörer och arenor. Då tidigare forskning har ställt Pontus Fürstenberg i centrum, vill jag bl.a. belysa Göthilda Fürstenbergs part i parets konstsamlande och mecenatskap.

Projektledare: Alexandra Herlitz
Projekttid: 2017-2020