Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya arbetsformer bland unga i Sverige, Danmark, Norge och Island

Under tidigare perioder avslutades ungdomsperioden för många i och med det första permanenta heltidsarbetet, då inkomsten säkrades och det var möjligt att planera och bilda familj. Men för många nordiska ungdomar är detta inte längre fallet. Det är ett välkänt fenomen att förändringar på den globala arbetsmarknaden ofta blir uppenbara för unga arbetstagare först för att sedan sprida sig till alla åldersgrupper. Finanskrisen 2008 gav upphov till en kraftig ökning av nya anställningsformer, och för vissa unga innebar krisen också marginalisering och utslagning från arbetsmarknaden. Från arbetsgivares horisont betraktas denna förändring ofta som en utveckling mot en flexibel arbetsmarknad medan det för arbetstagares horisont ofta erfars som en ökad otrygghet. Ett av de begrepp som beskriver detta är 'GIG ekonomi' – fasta anställningar ersätts av tillfälliga gig. Förändrade ekonomiska och politiska förhållanden både producerar nya arbetstillfällen och nya former av marginalisering på arbetsmarknaden.

Inom ungdomsforskningen beskrivs den nya generationen av unga människor ofta som 'New Aduthood', en generation vars villkor kännetecknas av en osäker arbetsmarknad. I de nordiska länderna har Danmark och Norge den lägsta andelen tillfälligt anställda ungdomar (21%) och (28%). Finland (48%) och Sverige (62%) har den högsta andelen unga tillfälligt anställda.

Syftet med detta projekt är att undersöka vilka arbetsmiljökonsekvenserna är av de nya arbetsformerna för nordiska ungdomar.

Projektledare: Johnny Dyreborg, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Köpenhamn
Medverkande vid institutionen för kulturvetenskaper: Åsa Andersson
Projekttid: 2017 – 2018
Finansiering: Nordiska Ministerrådet
 

Kontaktinformation

Åsa Andersson

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg

Telefon:
031-786 6144

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2017-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?