Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur frammanas konstnären ur arkiven? Exemplet Arosenius

Ivar Arosenius verk har till idag varit tillgängliga främst genom samlingarna i Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum. Hans brev, anteckningar, förarbeten och annat material har funnits i Göteborgs universitetsbiblioteks arkiv. Genom institutionsöverskridande samarbete avser detta projekt utveckla
• en ny modell för att samla material från olika arkiv och minnesinstitutioner till en lättillgänglig helhet;
• nya metoder och gränssnitt att tillgängliggöra materialet för forskare och allmänhet;
• nya forskningsfrågor: dels hur digitala metoder kan ge ny förståelse av materialet, dels hur förståelsen av hur konstnärskap har konstruerats i tidigare forskning kan fördjupas.
Projektet skall utveckla metoder så att tillgängliggörandet inte bara öppnar kulturarvet för oss utan också möjliggör helt nya perspektiv både på kulturarvet som sådant, och dessutom på hur kulturarvet förändras och omkonstrueras varje gång det presenteras i olika sammanhang och för olika ändamål. Digitaliseringen ger inte bara nya möjligheter för bevarande och tillgängliggörande, utan möjliggör också en ny uppmärksamhet på kunskapsproduktionens former och villkor, vilket ger oss nya perspektiv på hur kulturarvet förmedlats till oss tidigare i historien. De olika momenten i denna exempelstudie gör anspråk på originalitet i hur tillgänglighet och användbarhet åstadkoms genom samverkan: de bygger på befintlig teknologi och forskning men utvecklar och sammansmälter dem till en modell som siktar mot stor generell användbarhet och inspiration.

Projektledare: Mats Malm
Medverkande forskare vid inst. för kulturvetenskaper: Karin Wagner och Alexandra Herlitz
Projekttid: 2016–2018
Finansiering: Kungliga Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond
 

Kontaktinformation

Karin Wagner

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg

Telefon:
031-786 4190

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2016-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?