Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den svenska hifi-kulturens uppgång och nedgång

Begreppet high fidelity uppträder i Sverige första gången på 1930-talet. Det får allt större spridning från mitten av 1950-talet, då också förkortningen hifi börjar användas. Ända fram till 2000-talets första årtionden har high fidelity/hifi använts som beteckning för en kvalitetsstandard för ljudåtergivning men också kommit att innebära en uppsättning praktiker, idéer och värderingar förknippade med användningen av ljudåtergivningsapparatur.

Syftet med projektet är att studera framväxten av och innehållet i dessa praktiker, idéer och värderingar, som sammanfattningsvis kan beskrivas som ”hifi-kulturen”. Projektet ämnar också analysera de förändringar i denna hifi-kultur som ägt rum under de senaste tre årtiondena som en följd av introduktionen av olika slags digital ljudreproduktionsteknologi.

Projektet bygger vidare på material och resultat från projektledarens tidigare projekt Musikteknologins kulturhistoria i Sverige.

Projektledare: Alf Björnberg
Projekttid: 2014-2020
Finansiering: Fakultetsmedel

Kontaktinformation

Alf Björnberg

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg

Telefon:
031-786 4085

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2019-01-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?