Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Berättelser i gränsland

Fenomenologiska och mulitmodala analyser av nordiska maritima museers berättelser

Projektets huvudsakliga syfte är att göra jämförande studier av nordiska maritima museers berättelser med frågor om vad de innehåller och vilka kunskapsvärldar och identitetsformationer de deltar i att skapa. Museernas framväxt och roll i samhället har undersökts och kritiserats utifrån olika museivetenskapliga perspektiv. Den kritiska forskningen har dock inte ägnats åt de maritima museerna och målsättningen med det här projektet är att ta ett första steg för att bygga upp kunskaper om de re-presentationer som skapas i de maritima museernas berättelser.

Ett andra syfte är att utveckla metoder för analyser av museers berättande och därmed öka förståelsen för de många olika typer av intryck och upplevelser som ett museibesök innebär. De betydelser som skapas involverar individens alla sinnen liksom upplevelser av att vara och röra sig i rummet. Därav kommer museibesöket att undersökas som en helkroppsupplevelse där individen rör sig och interagarar med rum och material. Genom att kombinera fenomenologiska analyser av rumslighet och arkitektur med en socialsemiotisk teori om mulitmodal kommunikation är målsättningen att skapa nya förståelser för de betydelseskapande processer som museet och besökaren tillsammans är involverade i.

Projektets teoretiska ramverk är sammansatt av fenomenologisk arkitekturteori och en socialsemiotisk teori om multimodal kommunikation. Dessa två fält täcker tillsammans in museibesöket som en helkroppsupplevelse där besökaren använder alla sinnen i skapandet av betydelser. I studien undersöks minst ett statligt/nationellt museum från varje Nordiskt land.

Projektledare: Annika Bünz
Projekttid: 2017-2019
Finansiering: Vetenskapsrådet
 

Kontaktinformation

Annika Bünz

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg

Telefon:
031-786 4192

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2017-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?