Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stadsomvandling som "city branding", gentrifiering och upplevelsedesign. Fallet Centrala Älvstaden i Göteborg

Centrala Älvstaden är namnet på den nya stadsdel som under det kommande decenniet ska växa fram på båda sidor av Göta älv i centrala Göteborg. Projektet är ett av de största av sitt slag i Europa och området beskrivs som ett strategiskt utvecklingsområde inom ramen för Göteborgsregionens ambition att stärka stadens konkurrenskraft och skapa ökad tillväxt. Göteborg är inte ensamt om att genomföra liknande genomgripande omvandlingar.

I hamn- och industristäder runt om i västvärlden ser vi idag hur lokala myndigheter, fastighetsägare och näringsliv samverkar i privata och offentliga partnerskap för att kunna hävda sig internationellt i konkurrens om kapital, kvalificerad arbetskraft och turister. Denna utveckling har också lett till framväxten av en ny forskningsinriktning inom urbansociologi.

Det göteborgska fallet innebär ett unikt tillfälle att i dialog med internationell forskning lyfta fram hur upprustning av hamnområden kan ta form i en svensk och göteborgsk kontext. När ett såhär stort område omvandlas har lokala myndigheter, i samråd med näringslivet, möjlighet att både formulera och förverkliga sina framtidsvisioner för staden.

Studien syftar till att med Centrala Älvstaden som empiriskt fall koppla samman forskning kring städers marknadsföring och gentrifiering med hur människor i sitt vardagsliv relaterar till stadsrummen. För att göra det kommer vi att för det första att analysera hur spänningen mellan å ena sidan användningen av Centrala Älvstaden som ett strategiskt utvecklingsområde för att marknadsföra Göteborg och å andra sidan det lokalpolitiska målet att minska segregationen i staden hanteras i planeringsprocessen. För det andra kommer vi att analysera spänningen mellan ‘det gamla’ och ‘det nya’, det vill säga hur två olika delar av området, Östra Kvillebäcken och Gullbergskaj, under omvandlingens första fas i praktiken används och upplevs av människor som vistas där jämfört med hur de är tänkta att användas och upplevas i framtiden.

I en dokumentstudie av officiella översiktsplaner, planeringsdokument och visionsberättelser kommer vi att analysera hur nuvarande hamnområden beskrivs i relation till det framtida Centrala Älvstaden. Vi vill dock även analysera hur motsättningar som denna märks på gatunivå, när omvandlingen börjar ta fysisk form. Därför kommer vi också att genomföra en etnografisk studie i Östra Kvillebäcken och Gullbergsvass. I denna delstudie kommer vi att arbeta med metoder som fotografi, observation, intervjuer, promenader och kartor. Ett av studiens huvudsyften är att visa hur processer på gatunivå kan förstås i relation till processer på hög politisk nivå.


Projektledare: Catharina Thörn
Medverkande forskare vid Inst. för Kulturvetenskaper: Helena Holgersson
Projekttid: 2010-2014
Finansiering: Vetenskapsrådet

Publikationer inom ramen för projektet:

Holgersson, Helena (2014) "Post-Political Narratives and Emotions: Dealing with Discursive Displacement in Everyday life" i Emma Jackson & Hannah Jones Stories of Cosmopolitan Belonging: Emotion and Location (eds). Milton Park: Routledge Earthscan.

Holgersson, Helena (2014) "Challenging the Hegemonic Gaze on Foot: Walk-Alongs as a Useful Method in Gentrification Research" i Timothy Shortell & Evrick Brown (eds) Walking in the European City. Farnham: Ashgate.

Thörn, Catharina & Holgersson, Helena (eds) (2014) Gentrifiering. Lund: Studentlitteratur.

Thörn, Catharina & Holgersson, Helena (2014)”Gentrifiering – kultur, politik och ekonomi” i Catharina Thörn and Helena Holgersson (eds) Gentrifiering. Lund: Studentlitteratur.

Thörn, Catharina & Holgersson, Helena (2014)”Den urbana fronten och Nya Kvillebäcken” i Catharina Thörn and Helena Holgersson (eds) Gentrifiering. Lund: Studentlitteratur.

Thörn, Catharina & Holgersson, Helena (2016) “Revisiting the urban frontier trough the case of New Kvillebäcken, Gothenburg” i City 20(5): 653-674.

 

Kontaktinformation

Catharina Thörn

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg

Telefon:
031 786 6175

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2019-09-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?