Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sommarhus i senmodern era

Hur uppfattar dagens sommarhusägare stugmiljöer som var nya och moderna på 1950–1960-talen eller äldre hus som huvudsakligen bebos sommartid? Numera är variationen bland sommarhusägare större än i mitten av 1900-talet. Då byggdes sommarstugor med kärnfamiljen som tilltänkt ägare. Idag är det vanligt att sommarhus ägs av släktingar i flera generationer. På vilka vis har och kan deras drömmar och förväntningar på sommarlivet realiseras? Projektets syfte är att studera hur sommarhusägare berättar om sina sommarhus i senmodern tid med jämförelser till tidigare erfarenheter. Om och hur de beskriver sig själva i samspel med miljön och sommarhusets historiska och estetiska värden. Via samverkan med Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (se www.sofi.se) har en frågelista om sommarboende distribuerats. Svaren avspeglar individuella minnen och generationsspecifika ideal.

Projektet inleddes med en förstudie i ett västsvenskt kustsamhälle och utvecklades via insamling av självbiografiska berättelser för att ytterligare utvidgas 2014. Forskare, arkiv- och museitjänstemän inbjöds då till ett symposium för att diskutera nya frågeställningar rörande sommarliv i Norden. Ett nordeuropeiskt nätverk bildades i syfte att vidareutveckla forskningsfältet om sommarlivets kontinuitet och förändringar under perioden 1950–2015. Medlemmarna har genomfört olika delstudier i Sverige, Danmark och Finland utifrån etnologiska, konstvetenskapliga och kulturgeografiska perspektiv. Två tyska forskare har särskilt uppmärksammat tyskars motivation för att semestra i Sverige. Projektet kommer att avslutas i samband med publicering av en antologi om sommarboende i hus, husvagnar och båtar med särskild betoning på minnen, drömmar och estetik.

Projektledare: Kerstin Gunnemark
Övriga medverkande vid Inst. för kulturvetenskaper: Eva Knuts, Bia Mankell och Susanna Rolfsdotter Eliasson
Projekttid: 2008–2016
Finansiering: Adlerbertska forskningsstiftelsen, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse och fakultetsmedel
 

Kontaktinformation

Kerstin Gunnemark

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 2262

Telefon:
031 786 1968

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2016-05-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?