Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kreativitet och berättigande: kunskapsteoretiska och metodologiska perspektiv på kritiska tolkningar inom musikforskningen

Att kritiskt tolka ett stycke musik är att tillskriva detta en specifik innebörd. Bland professionella musikforskare är sådana typer av kritiska tolkningar vanliga. Frågan är hur dessa i grunden subjektiva meningstillskrivanden kan vetenskapligt berättigas. Inom den internationella musikvetenskapen har detta problem diskuterats livligt utan att något tillfredställande svar ännu presenterats. Frånvaron av ett sådant svar innebär dock ett grundläggande legitimitetsproblem för en stor del av den musikvetenskapliga forskningen. Problemet kan formuleras på följande sätt: vad är det som skiljer professionella musikforskares tolkningar från lekmannens beskrivningar av musikalisk innebörd och vad har vi för skäl att betrakta de förra men inte de senare som auktoriserad kunskap?

Den här studien har som sitt huvudsakliga syfte att besvara denna fråga. Genom en analys av ett stort antal musikvetenskapliga tolkningar, och genom att utföra egna tolkningar av olika musikaliska exempel, söker studien visa hur kritiska tolkningar av musik kan vara på samma gång subjektivt grundade och vetenskapligt berättigade. I samband med detta utvecklas en teoretisk modell med utgångspunkt i samtida teorier om tolkning inom den anglo-amerikanska analytiska filosofin. Det argumenteras för att denna modell på ett mer framgångsrikt sätt kan lösa problemet med kritiska tolkningars vetenskapliga legitimitet än alternativa existerande förklaringsmodeller. Resultatet av studien kommer att publiceras i form av en bok.

Projektledare: Tobias Pontara
Projekttid: 2015–2018
Finansiering: Fakultetsmedel

Kontaktinformation

Tobias Pontara

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8

Telefon:
031-786 4082

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2016-05-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?