Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Irreguljär migration i svensk kontext

Inom ramen för det nationella nätverket Irreguljär migration och irreguljära migranters verksamhet (finansierat av Forte 2012–2015) redigerar Helena Holgersson tillsammans med Maja Sager (Genusvetenskap, Lunds universitet) och Klara Öberg (Globala studier, Göteborgs universitet) antologin Irreguljär migration i Sverige: Rättigheter, vardagserfarenheter, motstånd och statliga kategoriseringar. Ges ut av Daidalos hösten 2016.

Antalet människor som lever under hot om utvisning har ökat under de senaste decennierna. Samtidigt har det vuxit fram en medvetenhet om att dessa människor är – och kommer att vara – invånare i Sverige. En bred social rörelse med fokus på irreguljära migranters rättigheter har formerats och bidragit till att lagstiftningen på området förändrats. Människor utan uppehållstillstånd har idag rätt till sjukvård "som inte kan anstå" och deras barn har rätt att gå i skolan. Utvecklingen är dock dubbel. Över hela Europa stängs gränserna. Och politiska krav på en närmast total exkludering av irreguljära migranter har vunnit gehör. Det som länge framstod som en utveckling mot ökade rättigheter för dessa människor har visat sig handla om återkommande förhandlingar där utgången är oviss.

I antologin analyserar 19 svenska forskare hur tillståndet irregularitet skapas, återskapas och upplevs. Irregularitet förstås som präglat av föränderlighet, pluralism och temporalitet, och inte som en fast identitet eller egenskap. De olika texterna uppmärksammar hur detta tillstånd synliggör en rad dramatiska paradoxer, särskilt i den svenska välfärdsstaten. Texterna diskuterar främst det komplicerade förhållandet mellan medborgerliga och mänskliga rättigheter och verklighetsglappet mellan föreställningen om Sverige som "världsbäst" på humanitet, jämställdhet och solidaritet och den våldsamma exkludering som sker i den inkluderande välfärdsstatens geografiska och rättsliga marginaler.
 

Projektledare: Helena Holgersson, Maja Sager & Klara Öberg
Projekttid: 2013–2016
Finansiering: Fakultetsmedel

Kontaktinformation

Helena Holgersson

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 3247

Telefon:
031 786 2780

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2016-10-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?