Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gränslöst: 1700-tal speglat i nuet

Med ny forskning och en forskningsbaserad utställning presenterar Göteborgs konstmuseum, Institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet och Röhsska museet i ett unikt samarbetsprojekt nya tolkningar av 1700-talets konst, konsthantverk och mode. Arbetet syftar till att göra objekt i 1700-talets visuella kultur relevanta och utmanande för nutida betraktare. Vidare ska projektet öka förståelsen för såväl det historiska sammanhanget som för hur 1700-talets bilder påverkat vår tids visuella uttryck. Särskilt uppmärksammas gränsöverskridande aspekter av 1700-talets visuella kultur och hur föreställningar om kön gestaltas och förhandlas. Under 1700-talet hade uppdelningen mellan manligt och kvinnligt, offentligt och privat, natur och kultur, samt mellan konst och andra områden, ännu inte blivit så skarp som i 1800-talets borgerliga samhälle. Projektet lyfter fram drag i 1700-talets visuella kultur som återkommer och omtolkas i vår tid, exempelvis det androgyna och dekorativa. Omvänt används nutida uttryck för att lyfta fram betydelser i materialet från 1700-talet. Studien innefattar analyser av människans förhållande till naturen, som den kommer till uttryck i den förromantiska landskapskonsten, liksom föreställningar om andra kulturer, främst Kina, och hur dessa är avläsbara i olika konstformer. Forskningsprojektet redovisas i en utställning vid Göteborgs konstmuseum och en vetenskaplig publikation i skriftserien Skiascope samt i ett symposium. Kjellmers delprojekt undersöker identitet, kropp och kostym ur ett multisensoriskt perspektiv.

Projektledare: Kristoffer Arvidsson, Göteborgs konstmuseum. Medverkande forskare vid Inst. för kulturvetenskaper: Viveka Kjellmer och Bia Mankell
Projekttid: 2014-2016
Finansiering: Göteborgs konstmuseum, med tryckbidrag från Åke Wibergs Stiftelse, Stiftelsen Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, Kungliga Patriotiska Sällskapet samt Estrid Ericsson-stiftelsen.
 

Kontaktinformation

Viveka Kjellmer

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 2248

Telefon:
031 786 1975

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2016-05-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?