Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förändrade utbildningsformer, förändrade genusformationer?

I denna studie undersöks hur den eftergymnasiala utbildningen som infördes 2003 förändrar yrkesrollen som brandman och jämställdheten inom yrket. Öppnas yrket för fler kvinnor? Blir det möjligt att organisera och värdesätta brandmäns arbete på andra sätt än tidigare? Studien är kvalitativ och genomförs med hjälp av intervjuer, fokusgrupper och observationer. För att förstå förändringarna vänder projektet sig till brandpersonal som genomgått utbildningen ”Skydd mot olyckor” och som är anställda inom räddningstjänsten i olika kommuner.

Studien är en del i projektet Genus, Räddningstjänst och Organisation (GRO). Detta projekt syftar till att producera bättre och hållbar jämställdhet och mångfald inom de kommunala brandkårerna genom att kombinera interaktiva forskningsmetoder med intersektionella perspektiv. GRO består av sex forskningsprojekt inom tre områden: 1. Utbildning, 2. Teknik och organisation, 3. Politiska processer och organisering i relation till jämställdhets- och mångfaldsarbete.

Projektledare: Professor Ulf Mellström, Karlstads universitet
Medverkande forskare vid Inst. för Kulturvetenskaper: Mathias Ericson
Projekttid: 2010–2014
Finansiering: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
 

Kontaktinformation

Mathias Ericson

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs allé 8, rum 2427

Telefon:
031-786 5323

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2016-05-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?