Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Drömmar om förändring: Kvinnor och skapandet av det civila samhället i Arktiska regionen, Asien, Latinamerika och Europa

Programmet kan sammanfattas på följande vis: Konflikten mellan kön och makt har varit en grundläggande fråga på jämställdhetsagendan. Samtidigt som kvinnors organisering har bidragit till att expandera, fördjupa och förändra det civila samhället, har feminismen erbjudit en vision över förändrade genusrelationer.

Syftet med projektet är att utforska förhållandet mellan å ena sidan kvinnors organisering och organisationer i det civila samhälle som arbetar med kvinnor och barn och å andra sidan feminism. Vi vill analysera vilka idéer om jämställdhet och social rättvisa som utvecklas utifrån olika erfarenheter av kvinnors organisering samt vilken roll feminismen spelar i hur kvinnors agenda gestaltas. Vi vill förstå hur olika grupper av kvinnor granskar, definierar och omformulerar feminismens innebörd globalt.

Programmet sammanför studier av kvinnors organisering med studier av feminismen som social rörelse, och tonvikten ligger på komparativa och internationella perspektiv. Projektet bygger på ett antal fallstudier som utforskar olika former för kvinnors organisering och feministiska praktiker i Arktiska regionen, Asien, Latinamerika och Europa. Programmet kommer att belysa de komplexa interaktionerna mellan feminismens utopiska visioner och de vardagliga erfarenheterna av kvinnors organisering och dagliga praktik.

Martinssons delprojekt fokuserar kvinnorörelser i Pakistan med särskilt fokus på landsbygden. Frågor om transnationella rörelser är av stor betydelse, och forskningen präglas av postkolonialistisk kritik.

Projektledare: Diana Mulinari, Lunds universitet
Medverkande forskare vid inst. för Kulturvetenskaper: Lena Martinsson.
Projekttid: 2011–2017
Finansiering: Vetenskapsrådet och fakultetsmedel
 

Kontaktinformation

Lena Martinsson

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 2264

Telefon:
031 786 5910

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2017-05-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?