Den personliga rösten i förhållande till den institutionella rösten i ett öppet fotoarkiv

Öppna webbaserade fotografiska arkiv, som både kulturarvsinstitutioner och allmänheten kan bidra med bilder till, resulterar i samlingar med mycket blandat innehåll både vad gäller motiv och kvalitet. De metadata, i form av beskrivningar av bilderna, som privatpersoner producerar skiljer sig avsevärt från metadata som produceras av museipersonal. En fråga projektet ställer är hur dessa olika beskrivningar påverkar förståelsen av bilderna. Ett antal exempel från webbarkivet Historypin kommer att analyseras utifrån Roland Barthes’ begrepp anchorage samt Gérard Genettes begrepp röst.

Projektledare: Karin Wagner
Projekttid: 2015–2016
Finansiering: Fakultetsmedel

Publikation: Wagner, K. (2017). The personal versus the institutional voice in an open photographic archive. Archival Science, 1/13/2017.

Karin Wagner

Box 200, 405 30 Göteborg