Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dans som kritiskt kulturarv

Dans som kritiskt kulturarv är en tvärvetenskaplig plattform inom klustret Staging the Archives, Critical Heritage Studies (CHS) vid Göteborgs universitet. Syftet är att initiera forskning om scenkonst som hamnat utanför historieskrivningens kanon. Ett exempel är dansgruppen Rubicon, som drevs av koreograferna Eva Ingemarsson, Gun Lund och Gunilla Witt. Under 1980-talet vidgades konstscenen i Göteborg mot ett mångfacetterat utominstitutionellt konstliv, med en gränsöverskridande och experimentell karaktär. Utvecklingen drevs inte primärt av institutionerna utan av s.k. ”fria” aktörer. En bidragande aktör var just Rubicon, som i skarpt gula regnkläder dök upp på olika platser i stadsrummet. Genom finansiering från Carina Aris Minnesfond och Institutionen för kulturvetenskaper kunde Astrid von Rosen under 2014 genomföra ett första delprojekt som syftade till att aktivera Rubicons arkiv. Under hösten 2015 är forskningsarbetet knutet till en gästforskarvistelse vid University College London (UCL).

Projektledare: Astrid von Rosen
Projekttid: 2013-2018
Finansiering: Carina Aris Minnesfond, Fakultetsmedel, Institutionen för kulturvetenskaper, Stiftelsen för Scenkonstens Historia i Göteborg
 

Kontaktinformation

Astrid von Rosen

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg

Telefon:
031 786 2784

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2017-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?