Bedömning av tillförlitlighet i muntliga utsagor: Ett vetenskapligt baserat beslutsstöd för säkrare migration

Projektets syfte är att ge ett konkret och kraftfullt bidrag till en rättssäkrare migration genom att fokusera på det som är den absoluta kärnan i alla asylärenden: den sökandes berättelse. Mycket sällan finns någon konkret information från andra källor som kan verifiera vad den sökande berättat. I majoriteten av alla ärenden står därför Migrationsverkets handläggare inför utmaningen att bedöma tillförlitligheten i den sökandes berättelse. Att bedöma utsagors tillförlitlighet är ett problem som finns i alla asylutredningar. Det är svårt att för asylsammanhang identifiera ett problem som är mer relevant och frekvent. Om problemet inte löses på ett tillfredsställande vis kan det få allvarliga och ibland livsavgörande konsekvenser för enskilda individer. Vårt projekt kommer att ta fram ett nytt, innovativt och vetenskapligt baserat beslutsstöd som konkret bidrar till att lösa detta problem på ett rättssäkert sätt. En rättssäker bedömning av asylsökandes berättelser är en absolut grundförutsättning för ett välfungerande migrationssystem – ett migrationssystem som åtnjuter förtroende.

Projektledare: Per Anders Granhag
Medverkande forskare vid Inst. för kulturvetenskaper: Andreas Nordin