Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Musikvetenskap

Musikvetenskap är ett humanistiskt ämne som behandlar musikens historia och teori ur olika perspektiv. Ämnet har funnits i Göteborg sedan 1967, ursprungligen med en musiksociologisk inriktning, vilket även var en del av ämnesbeskrivningen för den år 1976 inrättade professuren i musikvetenskap. Efterhand har denna profil fördjupats och vidgats till en strävan att studera musiken i sitt kulturella och sociala sammanhang med hjälp av såväl musikvetenskapliga som kulturanalytiska och sociologiska verktyg.

Forskningen inom ämnet har sedan början av 1990-talet alltmer kommit att inriktas mot studier av musik och medier, populärmusik och 1900-talets svenska musikhistoria. Musiksamhällets snabba förändringar under de senaste decennierna har också motiverat till forskning kring musikhistoriografi, musikestetik och reception av musik.

Grundutbildning i musikvetenskap omfattar både musiken som klingande fenomen - musikteori och verkanalys - och musiken i samhället sedd i ett större perspektiv. Stor vikt läggs vid musikhistoria och studiet av det nutida musiksamhället. Musikvetenskap är en teoretisk utbildning och rymmer ingen praktisk musikundervisning.

Forskarutbildning i ämnet har funnits sedan 1977. Bland avhandlingsarbetena återfinns ett brett spektrum av ämnen, exempelvis musikhistoriska, musiketnologiska och musikpedagogiska sådana, om än med en efterhand ökande tonvikt på olika aspekter av 1900-talets svenska musiksamhälle.

Länkar

Till utbildning i musikvetenskap, grundnivå

Till utbildning i musikvetenskap, avancerad nivå

Till utbildning i musikvetenskap, forskarnivå

Examensmål i musikvetenskap

Till webbkatalogen för kurser i musikvetenskap

Kontaktinformation

Studierektor, Alexandra Fried

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs allé 8, rum 3259

Telefon:
031-786 1974

Sidansvarig: Felicia Bigot Klinteberg|Sidan uppdaterades: 2019-09-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?