Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturstudier

Kulturstudier handlar om den moderna människans livsvillkor och hennes behov av mening och tillhörighet.

Vår tids samhälleliga och kulturella omvandlingsprocesser - som globaliseringen och medialiseringen - har bidragit till att lösa upp traditionella identitetsmönster som en gång var knutna till klass, kön, etnicitet, nation och religion.

Identitet är inte längre något man övertar, utan något var och en själv måste skapa, oftast i samspel med andra. Därför är det centrala intresset för kulturstudier just ungdomliga subkulturer, ungas och äldres upptagenhet av symboler, stilar, kulturella koder och konsumtionsmönster, samt produktionen och bruket av till exempel musik, film, tecknade serier och mode.

Kategorin kultur är rotad i en förståelse av människan som en meningsskapande, meningsbärande och kommunicerande varelse. Kulturella uttryck och kollektiva livsformer ses som meningsbärande strukturer som har sin egen sociala grammatik. Vare sig vi studerar golfkultur, hip hop eller punk formar klädkoder, frisyrer, musik och dansstilar olika meningsbärande mönster som kan liknas vid språk. Kulturforskarens uppgift blir då att söka efter ingångar för att läsa kulturens texter.

Genom att sätta in stiluttrycken i sina sociala och historiska sammanhang kan vi undersöka deras betydelser och förstå dem som bärare av mening. Tittar vi på kulturyttringar genom dessa linser, blir de alla möjliga att se som symboliska uttryck för hur människan bearbetar olika aspekter av det senmoderna samhällets livsvillkor.

Kurser i kulturstudier ges endast på avancerad nivå. På grundutbildningsnivå hänvisas till Kulturanalys.

Länkar

Till utbildning grundnivå Kulturstudier

Till utbildning avancerad nivå Kulturstudier

Till examensmål Kulturstudier

Till webbkatalogen och kurser i Kulturstudier på avancerad nivå
 

Kontaktinformation

Studierektor Åsa Andersson

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8

Telefon:
031 - 786 6144

Sidansvarig: Felicia Bigot Klinteberg|Sidan uppdaterades: 2016-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?