Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konst- och bildvetenskap

Konst- och bildvetenskap är ett ämne som omfattar såväl historia som samtid, från antikens skulpturer till dagens utställningar. Gemensamt för det som studeras är att det uppmärksammas ur både visuella och materiella synpunkter. De frågor som ställs till det som studeras är ofta vad ser vi, hur ser det ut och varför ser det ut så. En drivkraft i ämnet är förståelsen av både historia och samtid via materiella och visuella utsagor.

Under de senaste decennierna har ämnet förändrats från att ha varit ett utpräglat historiskt ämne till att ha stark samtidsorientering. Vidare har andra visuella uttryck än det som vanligtvis ingår i en definition av konst kommit att intressera konstvetare, därav namnet på ämnet vid Göteborgs universitet: Konst- och bildvetenskap.

Detta avspeglas i både utbildning och forskning. Inom utbildningen studeras både traditionell konst och arkitektur samt andra visuella uttryck såsom reklam eller förpackningar. Forskningen i Konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet präglas av stor bredd inom det visuella fältet. Bland nyligen avslutade och pågående projekt återfinns studier rörande den konstnärliga bildens materialitet, scenografi, teaterteckningar, performancekonst, gatukonst, bildpedagogik, visualisering i reklam, illustrerade reseskildringar, historiografi och modets visuella uttryck.”


Länkar

Till utbildning grundnivå Konst- och bildvetenskap

Till utbildning avancerad nivå Konst- och bildvetenskap

Till utbildning forskarnivå Konst- och bildvetenskap

Till examensmål Konst- och bildvetenskap

Till webbkatalogen och kurser i Konst- och bildvetenskap på grund- och avancerad nivå
 

Kontaktinformation

Alexandra Fried

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs alle 8, rum 3259

Telefon:
031-786 1974

Sidansvarig: Felicia Bigot Klinteberg|Sidan uppdaterades: 2016-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?