Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Genusvetenskap

Genusvetenskap är ett relativt nytt ämne, som utvecklades i Norden och internationellt under 1970- och 80-talen och institutionaliserades som universitetsämne under 1990- och 2000-talen.

Ämnet är tvärvetenskapligt med rötter i såväl humaniora som i samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga ämnen.

Genusvetenskap har ett utpräglat metaperspektiv, vilket betyder att även normer och föreställningar som skapas i kunskapsproduktionen inom traditionella universitetsdiscipliner är utsatta för kritisk granskning och problematisering.

Under de senaste tio åren har dock ämnet kommit att förändrats. Tidigare studerades främst maktrelationer mellan grupperna män och kvinnor - det som tidigare kallades kvinnoforskning, medan det senaste decenniet har inneburit en utveckling mot alltmer sammansatta perspektiv där skillnader baserade på sexualitet, etnicitet, ålder, funktionalitet och klass har integrerats. Fokus är dock fortfarande orienterat mot maktrelationer, normer och motståndsstrategier.

Genusvetenskap vid Göteborgs universitet har teori och teoriutveckling som ett prioriterat intresseområde och en stark kulturvetenskaplig profil. Undervisningen på grund- och avancerad nivå fokuserar på begreppsanvändning och teori, men syftar också till att ge perspektiv på genusrelationer som är möjliga att integrera och använda i olika utomakademiska sammanhang.

Institutionen för kulturvetenskaper har ett genusforskarseminarium som regelbundet bjuder in genusforskare, både lokala och nationella såväl som internationella, inom fältets olika delar.


Länkar

Till utbildning grundnivå Genusvetenskap

Till utbildning avancerad nivå Genusvetenskap

Till utbildning forskarnivå Genusvetenskap

Till examensmål Genusvetenskap

Till webbkatalogen och kurser i Genusvetenskap på grund- och avancerad nivå
 

Kontaktinformation

Studierektor, Alexandra Fried

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8 rum 3259

Telefon:
031-786 1974

Sidansvarig: Felicia Bigot Klinteberg|Sidan uppdaterades: 2016-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?