Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Etnologi

Etnologin är vetskapen om hur olika individer och sociala grupper i det svenska samhället gestaltar sin vardagliga tillvaro utifrån sina specifika sociala, ekonomiska och kulturella förutsättningar.

Etnologers ambition begränsar sig dock inte till att visa hur människor gör. Inom etnologin handlar det framför allt om att skapa en ökad förståelse för varför människor gör som de gör. Till de centrala frågeställningarna inom ämnet hör exempelvis: Vilka erfarenheter och värderingar ligger bakom olika individers eller gruppers konkret iakttagbara beteenden? Vilken roll spelar bl.a. kön och/eller människornas tillhörighet till en viss klass, generation eller etnisk grupp i sammanhanget? I vilka avseenden och på vilka sätt påverkas vårt vardagliga liv av rådande maktstrukturer och samhällsnormer?

Etnologins ambition är att - förmedla kunskaper om existerande sociala och kulturella skillnader i det moderna svenska samhället och vad dessa beror på . Etnologin är dock inte enbart en samtidsorienterad vetenskap. Definitionen av etnologi som kulturvetenskap innebär att moderna kulturyttringar även diskuteras i ljus av de historiska och samhälleliga förändringsprocesser som det svenska samhället har genomgått från förmodern till modern respektive senmodern tid.

Etnologers vetenskapliga intresse för människornas vardagliga tillvaro och dess olika facetter, medför att den etnologiska forskningen spänner över ett brett spektrum. Inom etnologin finns det utrymme för att forska om fritidsvanor, arbetsliv, genuskonstruktioner, ungdomskulturer, materiella fenomen, invandrarkulturer, levnadsberättelser, folklore, kulturmöten, kulturarv, generationsskillnader liksom storstads- och lantliga livsmönster, för att nämna några av etnologernas forskningsfält. Utmärkande för den etnologiska profilen i Göteborg är att ämnets intresse för den kulturella mångfalden inom det egna landets gränser, kompletteras med jämförande utblickar till världen utanför Sverige.

Kurser i etnologi finns idag på avancerad nivå och på forskarutbildningsnivå. På grundutbildningsnivå hänvisas till Kulturanalys.

För vidare information om etnologiämnets tematiska spännvidd och forskningsprofil, läs vår Ämnesbroschyr.


Länkar

Till utbildning grundnivå i Kulturanalys

Till utbildning avancerad nivå Etnologi

Till utbildning forskarnivå Etnologi

Till examensmål Etnologi

Till webbkatalogen och kurser i Etnologi på avancerad nivå

 

Kontaktinformation

Studierektor Åsa Andersson

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8

Telefon:
031 - 786 6144

Sidansvarig: Felicia Bigot Klinteberg|Sidan uppdaterades: 2016-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?