Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

CRUSH - Critical Urban Sustainability Hub

CRUSH (Critical Urban Sustainability Hub) sammanför fem stora forskningsmiljöer för urban- och bostadsforskning i Sverige till en stark forskningsmiljö som kritiskt engagerar sig i frågor om hållbar stadsutveckling generellt, och med specifikt fokus på den akuta bostadskrisen. CRUSH antar att hållbara insatser inte kan vara universella och att de får olika betydelser för olika sociala grupper, samt att dessa betydelser kan komma i konflikt med varandra. Sociala, ekonomiska och ekologiska hållbarhetsperspektiv var initialt inte avsett som en illustration av en harmonisk triad utan en framställning av motstridiga intressen och potentiella konflikter.

CRUSH har en nationell referensgrupp med representanter från bland annat Boverket, SABO och Hyresgästföreningen. I samband med att Boverket släppte rapporten Flyttmönster till följd av omfattande renoveringar (2014) arrangerade CRUSH ett rundabordssamtal om renoveringar med representant från Boverket, Hyresgästföreningen, arkitektkontoret Spridd och nätverket Pennygångens Framtid. Detta samtal publicerades sedan i Arkitektur nr 4 2015.

En viktig del av CRUSHs arbete är samverkan med det omgivande samhället, inte minst rörelser som vuxit fram ur bostadskrisen. 2015 initierade CRUSH en samverkan mellan rörelser och forskare i arbetet att ta fram en handbok för att motverka gentrifiering. Boken blev färdig våren 2016 och gavs ut av Koloni Förlag. Den finns också att ladda ned: http://www.rattattbokvar.se/. I november 2016 kommer en CRUSH-konferens att äga rum på Blå Stället i Göteborg i samverkan med ARENA idé, Hyresgästföreningen Angered och Alla ska kunna bo kvar.

På institutionen för kulturvetenskaper representeras CRUSH av Catharina Thörn. Projektet finansieras av FORMAS.
 

Kontaktinformation

Catharina Thörn

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8, rum 3157B

Telefon:
031 786 6175

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2016-06-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?