Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Institutionen i media

 • "Metoo utmanar den svenska, vita jämställdhetsidentiteten"

  [2017-12-04] Efter floden av vittnesmål, vad händer när dammluckorna stängs? Är det business as usual eller har Metoo förändrat något i grunden? Genusvetarprofessorn och idéhistorikern svarar. ¿ Metoo visar på en glipa i våra system, någonting som saknas. Alla som är med i rörelsen känner till det, säger Lena Martinsson, professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet.

 • En kort historia om julen

  [2017-12-04] Det svenska julfirandet har på intet vis varit statiskt under århundradena. Presenterna på julafton är till exempel en nyårssed, uppger Mats Nilsson, etnolog vid Göteborgs universitet.

 • Därför uppmärksammas svenska Metoo-uppropen internationellt

  [2017-11-27] Metoo-rörelsens genomslag i Sverige uppmärksammas har uppmärksammats av flera internationella medier. Här har uppropen fortsatt längre än i många andra länder och nu utmanas bilden av Sverige som det mest jämställda av länder. ¿ Bilden av Sverige som det uppfostrande landet som ska lära andra återkommer gång på gång, säger Lena Martinsson, professor i genusvetenskap.

 • Vi genusforskare hotas till tystnad

  [2017-11-21] DEBATT. Genusforskning och genusvetenskap attackeras i dag av värdekonservativa högerkrafter och andra så kallade anti-genderrörelser runt om i världen. I Ungern, Tyskland, Polen, Ryssland, Brasilien, USA liksom i Sverige framställs disciplinen som ett hot mot vad som hävdas är normalt, naturligt och rätt.

 • Genusprofessorn: Ingen väg tillbaka nu

  [2017-11-17] Den senaste tiden har sexuella övergrepp, kränkningar och våldtäkter kommit upp till ytan inom flera branscher. Genusprofessorn tror att det har långsiktig effekt.

 • Dylan och Nobelpriset - ett år senare

  [2017-10-23] Birgitta Tollan besökte Dylanseminariet där man diskuterade betydelsen av att en vislyriker och inte en boklyriker fick Nobelpriset i litteratur. Medverkande: Eva Borgström, visartist och litteraturprofessor, Ulrika Knutson, kulturjournalist och Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap.

 • Arkitekturupproret studeras i ny masteruppsats

  [2017-10-17] Tanken om att det som byggdes förr var bättre går att koppla till en större strömning av retrovurmande och nostalgi i samhället, skriver etnologen Lovis Moreau som har intervjuat representanter för föreningen Arkitekturupproret.

 • Därför sprider fredag den trettonde skräck världen över

  [2017-10-13] Lider du av Paraskavedekatriafobi? Då bör du inte titta på kalendern idag. Etnologen Eva Knuts förklarar varför fredag den trettonde är så skrämmande.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Institutionen för kulturvetenskaper

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Vera Sandbergs Allé 8

Telefon:
031-786 0000 (växel)

Sidansvarig: Caroline Tengroth|Sidan uppdaterades: 2016-05-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?