Institutionen i media

• Forskning om den mytifierade konstnärskolonin i Grez blir utställning

[2019-02-20] "Grez-sur-Loing - konst och relationer" utställningen finns nu att ta del av på Waldemarsudde där vår forskare ALexandra Herlitz beskriver konstnärslivet.

• 156 miljoner till humaniora och samhällsvetenskap från VR

[2018-11-06] Göteborgs universitet är det lärosäte som beviljas mest forskningsmedel när Vetenskapsrådet (VR) fattat beslut i årets stora utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap. Drygt 156 miljoner kronor går till projektbidrag och bidrag till forskningsmiljöer vid Göteborgs universitet.

• Statement against plans to ban Gender Studies Programmes in Hungary

[2018-08-21] It has come to our attention that the Hungarian Government moves forward with its plans to ban Gender Studies Masters programmes at ELTE Faculty of Social Sciences and the Central European University (CEU). This is an attack on academic freedom that the Department of Cultural Sciences condemns.

• Hur forskar man om Starlet, Kristina Öman?

[2018-04-27] Många har en nostalgisk relation till tjejtidningen Starlet. Etnologen Kristina Öman har tagit det steget längre, hon forskar om tidningen. Dessutom ligger hon bakom det populära humorkontot @tidningenstarlet med 13 000 följare.

• Minnesord: Birgitta Skarin Frykman

[2018-04-06] Professor Birgitta Skarin Frykman, Göteborg, har avlidit vid 76 års ålder.

• Forskare vill undersöka erotiseringen av den klassiska musiken

[2017-09-27] Hur sexig är den klassiska musiken idag? Enligt musikvetaren Tobias Pontara på Göteborgs universitet har den klassiska musiken en motstridig och svårdefinierad ställning.

• Ingen "systemkollaps" i Sverige efter hösten 2015

[2017-05-23] Under migrationshösten 2015 beskrevs Sverige befinnas i ett katastrofläge och ordet "systemkollaps" användes frekvent i samhällsdebatten. Nationella sekretariatet för genusforskning pratade om kritiska perspektiv på begreppet systemkollaps med tre forskare inom genus, migration, rasism, risk och sårbarhet, under ett panelsamtal på Vetenskapsfestivalen.

• Volvobilar, vikingar, smörgåsbord och svensk jazz

[2017-01-30] Svensk jazz lanserades i USA i början av 50-talet med hjälp av bilder på Volvobilar och vikingar. Den svenska jazzen väckte även frågor som rörde ras, nationalitet och genus. Fria Tidningen träffar musikvetaren Mischa van Kan, som i sin forskning intresserar sig för frågor som rör musik och nationalitet.