Studenter låter barn representera Göteborg under Kulturkalaset

Nyhet: 2016-06-14

Barnen målar vimplar. Foto: Frida Salama.När Göteborgs Kulturkalas går av stapeln den 16-21 augusti kommer 120 vimplar målade av barn att pryda Götaplatsen. Vimplarna är resultatet av ett projekt som studenter i den första kullen på kandidatprogrammet Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap vid Göteborgs universitet har arbetat med under sin andra termin.

− Barn är bra företrädare för Göteborg, de representerar stadens mångfald och kreativitet, säger Elvira Engels, student på programmet.

Tillsammans med sina kursare har hon under våren genomfört ett projektarbete inom kulturellt och socialt entreprenörskap. Indelade i fem grupper blev de tilldelade var sin plats i Göteborg som under Kulturkalaset ska gestaltas utifrån en estetiskt grundad idé. Konceptet presenterade de sedan för Göteborg & CO, som projektleder Kulturkalaset.

− Vi ville att studenterna skulle få arbeta med projekt som låg så nära verkligheten som möjligt. Tasso Stafilidis som är verksamhetsansvarig för Kulturkalaset blev intresserad av ett samarbete och tog fram projekt till studenterna, säger Alexandra Fried, programkoordinator och universitetsektor vid institutionen för kulturvetenskaper där programmet ges.

Utsmyckning för Götaplatsen

Exempel på platser som de olika grupperna skulle gestalta var Bältesspännarparken, Trädgårdsföreningen och Stora Teatern. Elvira Engels och de fyra övriga i hennes grupp fick i uppdrag att ta fram någon form av utsmyckning för Göteplatsen där det ska hållas konserter under Kulturkalaset.

Barnen målar vimplar. Foto: Frida Salama.Eftersom Göteborg & CO arbetar mycket med mångfald kom gruppen fram till att låta barn från två olika stadsdelar på en förskola och ett fritids måla vimplar, 50 x 60 centimeter stora. Tanken var också att vimplarna genom sin gestaltning skulle föra associationerna till ett trädgårdskalas.

− Sammanlagt handlar det om 240 meter vimplar som ska hänga från konserthusets och stadsteaterns balkonger, säger Frida Salama i gruppen. Barnen fick måla vad de ville och tyckte det var spännande att deras vimplar skulle synas.

Tillstånd och finansiering

Men det har inte bara handlat om att ta fram ett koncept för det konstnärliga uttrycket. En utmaning har varit att få tillstånd av aktörerna kring Götaplatsen att sätta upp vimplarna, en annan att lösa finansieringen. Bland annat behövdes pengar till textilfärg och lim.

− Det visade sig vara svårt att få företag att sponsra oss. Men lakanen till vimplarna fick vi av en second hand-butik. Och ett bolag skänkte glass som vi kunde bjuda barnen på när de hade målat färdigt vimplarna, säger gruppmedlemmen Lovisa von Schéele.

Studenterna har lagt ner mycket tid på sitt projekt och är nöjda med att det blir verklighet. De får medhåll av programkoordinator Alexandra Fried som tycker projekten har varit väldigt lärorika för de fem grupperna.

− Framför allt har studenterna fått prova på hur det är att arbeta med de offentliga- och privata sektorerna. De har fått ta mycket ansvar, hantera myndigheter, kulturinstitutioner och försöka driva in sponsring, säger hon.

Lovisa von Schéele, Frida Salama och Elvira Engels på institutionen för kulturvetenskaper. Foto: Thomas Melin. Lovisa von Schéele, Frida Salama och Elvira Engels på institutionen för kulturvetenskaper. Med i gruppen var också Sara Holmquist och Johan Lindskog.

Foton från förskolan: Frida Salama

AV:
031-786 10 68, 0766-18 10 68

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-11-13