Samspelet mellan det digitala och det kulturella

Nyhet: 2018-11-20

Globala transformationer. En forskningsmiljö om genus, sexualitet, transnationella gemenskaper och teknokulturella assemblage

Forskare har idag begränsad kunskap om hur digitala teknologier påverkar civilsamhällesengagemang. Medan vissa hyllar digital teknologi för dess förmåga att stärka rättigheter och friheter, betonar andra den fortsatta dominansen hos stater, företag, och även hos teknologin själv. Vi vill röra oss bortom sådana polariserande uppdelningar och istället uppmärksamma sambanden mellan det sociala, det kulturella och det digitala – vad vi refererar till som ’teknokulturella assemblage’.Forskare har relativt nyligen börjat intressera sig för dessa komplexa fenomen. Därför saknar vi idag kunskap om hur platser, nationer och gränser (om)skapas, hur gemenskaper förändras och grupper av kollektiva aktörer växer fram genom digital teknologi. Vi vet ännu mindre om de risker och etiska dilemman som uppstår som en följd av dessa praktiker. Mot bakgrund av ett stort behov av ny kunskap, kommer denna forskningsmiljö att bidra med värdefulla insikter för såväl teori- som policyutveckling, genom ett tvärvetenskapligt, nyskapande vetenskapligt program och internationellt förankrade forskningsaktiviteter.

Projektledare är Mia Liinason, universitetslektor i genusvetenskap. Medverkande forskare är Lena Martinsson, professor i genusvetenskap vid institutionen för Kulturvetenskaper och Lisen Selander, universitetslektor i informatik vid institutionen för Tillämpad IT, GU. Vi kommer att anställa två doktorander i projektet och över projektets 5 år utveckla ett nära samarbete med ett tvärvetenskapligt och internationellt nätverk bestående av 16 juniora och seniora forskare från universitet i Sydöstra Asien, USA, Europa och de nordiska länderna. På lång sikt vill vi låta forskningsmiljön bli en internationell nyckelaktör inom forskning om globalisering, teknokulturer, genus, sexualiteter och civila samhället.

Transformations of struggle. Research cluster on gender, sexualities, emergent communities and technocultural assemblages

Digital technologies offer tremendous possibilities for collectives such as feminist and sexual rights groups to connect across geographical distances, and for new collectives to emerge. This research cluster aims to illuminate these dynamics by investigating the relation between digital technologies and emergent communities in transnational space. Pioneering a novel interdisciplinary and comparative approach, bringing together digital research methods and multi-sited ethnography, this research cluster is realized through four carefully constructed, interrelated themes, with the purpose to produce new knowledge of the impact of digital technologies on civil society engagement. Attention to the connections between the digital, the social and the cultural – which we refer to as ’technocultural assemblages’ – render analytical edge to our pursuit. An urgent need for new understandings of the possibilities, risks and potential ethical dilemmas of the use of digital technologies for social justice purposes motivates the study.

The cluster will run for 5 years and involve an interdisciplinary core group of 3 co-researchers and 2 PhD-students collaborating closely in the project. The core group will organize frequent research activities in collaboration with an interdisciplinary and international group of 16 key members from universities in Southeast Asia, USA, Europe and the nordic countries. By so doing, this research cluster will create a cutting-edge interdisciplinary research venture at the interface between informatics, social and cultural theory and gender studies. Our long-term goal is to constitute the Transformations of Struggle Research Cluster as a key player in international feminist and technoscience research on globalisation, civil societies and gender and sexualities.

Project leader is Mia Liinason, associate professor in Gender Studies. Co-researchers are Lena Martinsson, professor in gender studies and Lisen Selander, associate professor in informatics, Department of Applied IT.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-11-13