Mia Liinason tar plats i Sveriges unga akademi

Nyhet: 2018-05-28

Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi som arbetar med att ge unga forskare en stark röst i forskningspolitisk debatt. Den nyligen invalda genusforskaren Mia Liinason från Göteborgs universitet vill arbeta med att göra universitetet till en mer heterogen plats.

Mia LiinasonSveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi som arbetar med att ge yngre forskare en stark röst i den forskningspolitiska debatten och att föra ut forskning till unga. Mia Liinason, universitetslektor vid institutionen för kulturvetenskaper, valdes i helgen in i akademin.

– Jag vill bidra till att göra universitetet till en mer heterogen plats. Jag ser fram emot att dela med mig av mina tankar om varför och hur villkoren för unga forskare som befinner sig utanför normen i universitetsvärlden kan förbättras, säger Mia Liinason.

Mia Liinason disputerade i genusvetenskap 2011 vid Lunds universitet och är idag verksam på institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet. Det övergripande temat på Mias forskning är globaliseringens betydelse för rättighetskamper på olika platser i världen.

– Min forskning destabiliserar den tidigare självklara position som staten och nationen har haft inom vissa delar av feministisk teori, genom att ställa frågor omkring vad transnationella möten kan betyda för rättviserörelser på olika platser, säger Mia Liinason.

Mia Liinason har blivit invald i Sveriges unga akademi för perioden 2018-2023. Alla framgångsrika forskare som disputerat för max tio år sedan och är verksamma vid ett svenskt lärosäte kan ansöka om att bli ledamot. Ytterligare ett kriterium är att ha ett intresse och engagemang i de frågor som akademin arbetar med.

– Jag vill ta frågan om forskningsetik och akademisk integritet på allvar och belysa frågor om osäkra anställningar och meritvärderingssystem. Jag hoppas också på att kunna väcka nyfikenheten och uppmuntra intresset för forskning och vetenskap bland nästa generation unga forskare, säger Mia Liinason.

Tre frågor

En fråga som fått för lite utrymme i den forskningspolitiska debatten?
Det finns flera, men en fråga som borde få mer utrymme är frågan om studieavgifter för studenter utanför EES-området – särskilt i ljuset av dagens betoning på global konkurrens och internationaliseringens betydelse för forskning och utbildning.

…en fråga som fått för mycket utrymme?
Frågor omkring kvalitet och excellens, som tar utrymme från mer centrala frågor omkring kunskapens villkor i dagens samhälle.

Om du skulle ge ett råd till en ung forskare idag som du önskade att någon hade gett dig när du började forska?
Hitta förebilder som inspirerar dig. Lär av andra men lyssna på dig själv. Sätt gränser.

Om Mia Liinason

Född: 1973
Familj: Jättestor! Vardagen delar jag med min sambo och mina tre barn (födda 1999, 2001 och 2005).
Intressen: Att vandra eller springa i skog och mark, allra helst i Vitsippsdalen. Jag gillar att diskutera nyheter, filmer och böcker och har den senaste tiden känt ett behov av att på nytt synliggöra skrivande som en viktig politisk handling i engagemang för social rättvisa.
Kuriosa: Jag har en gång stulit en bokad taxi från en Nobelpristagare.

Gruppbild nya ledamöter Sveriges unga akademi 2018

Fakta: Sveriges unga akademi

Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi vars verksamhet vilar på tre ben: tvärvetenskap, forskningspolitik och utåtriktat arbete. Akademins verksamhet består bland annat av att arrangera karriärseminarier på olika lärosäten, driva ett nätverksprogram för forskare och riksdagsledamöter samt göra forskningspolitiska inspel i samband med utredningar och debatter.
I dagsläget är tre av akademins 33 ledamöter knutna till Göteborgs universitet: Alexandre Antonelli, professor i biologisk mångfald, Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap och Sebastian Westenhoff, professor i biofysikalisk kemi.

Sveriges unga akademi bildades år 2011 på initiativ av Kungliga Vetenskapsakademien.

FOTO (porträttbild): Cecilia Hedström
FOTO (gruppbild): Sveriges unga akademi

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-11-13