Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

GPS400 presenterar sin verksamhet på årets Forum Kulturarv

Nyhet: 2018-10-08

Program för dagen som har tema ”obekväma kulturarv” börjar med att moderator Karl Magnusson hälsar välkommen kl. 13.00
13.30 har vi en första Key note speaker som kommer presentera ett föredrag med följande tema:
Förintelsens minnesplatser – mellan individuellt minne och gemensamma hågkomstresor
Att besöka Förintelsens minnesplatser har kommit att bli, eller möjligen kan uppfattas som, en performativ handling. Detta i betydelsen att allt fler besöker dessa platser och gör det under vissa betingelser och med vissa uttrycksformer. Det finns ett växande intresse för att studera vad dessa hågkomstresor bidrar till i termer av förståelse för enskilda individers lidande, Europas mörka förflutna till idéer, hot och rörelser i vår egen tid. I sin presentation kommer föreläsaren diskutera vad som konstituerar den specifika platsen som benämns Förintelsens minnesplats och hur den inkorporeras i en samtida svensk utbildningstradition och därmed ett slags kulturarv.

15.00 presenterar vår andra Key note speaker ett föredrag med tema
Hedersrelaterat liv, våld och mord – Varför fortsätter hedersvåldet i Sverige?
Hur är det att leva under hedersrelaterat våld och förtryck? Hur ska vi bemöta de som utsätts för hedersrelaterade brott? Hur kan vi förebygga hedersrelaterat våld och förtryck? Varför fortsätter hedersvåldet i Sverige? Med större kunskap om hedersrelaterat brott kan man på ett bättre sätt identifiera, hantera och se till individens behov i dessa ärenden. Föreläsningen har en bred ansats i syfte att ge kunskap kring hederskultur och mekanismen bakom hedersrelaterade brott. Den kan också utgöra en bra början på ett internt arbete i syfte att starta utvecklingsprojekt inom området.

15.45 -16.00 Gemensam diskussion mellan Key note speakers lett av moderator Karl Magnusson
Under dagen mellan och efter föredragen kan du mingla runt och träffa ett 10- tal utställare som presenterar sina olika kulturarvsprojekt och botanisera kring ett antal bokbord med ny aktuell litteratur om kulturarvsfrågor.
Exempel på några av utställarna är:

  • Nätverkstan presenterar projekt om Europeisk Minnespolitik med exempel från Minsk, Belarus
  • Västergötlands museum i samarbete med Göteborgs universitet presenterar projektet ”I vår tid – arkeologiska spår och minnen
  • Institutet för språk och folkminnen presenterar mat som immateriellt kulturarv genom projektet Matkult
  • GPS 400 Göteborgskulturer på stan presenterar senaste nytt kring projektet och nya samarbeten


Följ Kulturarvsakademins sida på Facebook där samtliga utställare kommer presenteras fortlöpande fram tills den 17 oktober.
Välkommen med din anmälan senast 8 oktober, klicka här! 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?