Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fakultetsledningen stöder kampen för akademisk frihet i Ungern

Nyhet: 2017-04-12

Den akademiska friheten i Ungern hotas av den nya lagstiftning som i måndags undertecknades av president János Áder.

Formellt kräver den nya lagen att lärosäten som erbjuder examina i andra länder också har ett campus där, samt inskränker möjligheterna för gästlärare att undervisa. I praktiken riktar sig lagstiftningen helt och hållet mot Central European University (CEU), ett universitet som skapades 1991 och är ett universitet som stöds av den ungerskfödde amerikanske finansmannen George Soros.

Universitetet har sedan mer än ett kvarts sekel ett samarbetsavtal med staten New York men den nya lagens långtgående krav på federala avtal gör det i det närmaste omöjligt att fortsätta verka i Budapest.

CEU erbjuder idag sina studenter master och doktors-examina i humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen och är en framstående akademisk institution vars blotta existens bidrager till en demokratisk debatt i Ungern. Utvecklingen i Ungern debatteras idag i EU-parlamentet bland annat med anledning av den nya lagstiftningen, men också mot bakgrund av andra inskränkningar i den liberala demokratin som den ungerska regeringen genomfört under en längre tid.

Stora protester har genomförts i Ungern mot lagen men även ett mycket stort antal lärosäten och akademiska institutioner har uttryckt sitt stöd till CEU i den nuvarande pressade situationen.

Från den humanistiska fakultetens sida vill vi uttrycka vårt stöd för kampen för akademisk frihet och oberoende i Ungern och vår starka oro för den utveckling av den ungerska demokratin som den nya lagen är ett uttryck för.

Marie Demker
Dekan

Länk till stöduttalande från Scholars At Risk och Göteborgs universitet

Länk till Kungliga Vetenskapsakademins uttalande 

CEU:s egen hemsida 

Motståndet mot lagen har också en facebooksida – I stand with CEU 
 

AV:

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?