Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Återbruk och cirkulerande kulturarv i Almedalen

Nyhet: 2017-06-28

I en cirkulär ekonomi kan avfall gå från börda till resurs. Det säger Staffan Appelgren, socialantropolog vid Göteborgs universitet, som medverkar i forskningsprojektet ”Re:heritage” och deltar i ett seminarium om möbler, inredning och hållbart återbruk i Almedalen den 6 juli.

Vad handlar ert seminarium om?
– Det är ett samtal mellan forskare, arkitekt, inredare och möbeltillverkare som handlar om återbruk av möbler i framförallt offentliga miljöer. Vi kommer ta upp tematik kring hur vi skulle kunna göra skillnad genom att ändra förhållningssätt till inredningen på våra arbetsplatser och tänka mer på var saker kommer från och var de ska.

Hur ser livscykeln ut för möbler idag?
– Vi lägger massvis med pengar på möbler i offentliga miljöer och hela systemet är uppbyggt kring att köpa nytt. I hemmet är många måna om att saker ska vara unika och bära på minnen. Ditt hem säger något om dig, det ligger ett värde i själva processen att plocka ihop ett hem. Men på jobbet plockar någon annan ihop saker åt en. Det ska vara storskaligt, lätt att montera, smidig leverans. Många anser att det blir billigare och mer praktiskt att kassera det gamla och köpa nytt när arbetsplatsen flyttar eller omorganiserar. Det uppfattas helt enkelt som mer rationellt att börja om med nytt och både vana och upphandlingspraxis bidrar till det.

Berätta om ert forskningsprojekt!
– Jag driver tillsammans med Anna Bohlin projektet ”Re:heritage” där vi betraktar gamla föremål som en form av cirkulerande kulturarv som istället för att vara inlåsta i montrar används i vardagen. Bevarande sker inte bara på museer utan också i användning, till exempel via secondhandmarknaden. Och med hjälp av återbruk kan vi omformulera själva begreppet kulturarv till att inkludera gamla föremål vi tar hand om genom användning. Dessutom kan kulturarvsvärlden förändra vår syn på återanvändning. När nu allt fler pratar om betydelsen av återanvändning i den cirkulära ekonomin så finns det en tendens att återvinna och använda materialen i produktionen av nya prylar. Men det finns också ett historisk värde i föremålen som då går förlorat. En spricka eller skavank behöver inte göra något mindre värt utan kan också utgöra ett värde som visar att saken är speciellt genom sin historia – man kan säga att föremålen ”växer” genom sitt åldrande. Här har museer mycket att lära oss genom sin breda erfarenhet av att hantera sociala, kulturella och estetiska värden i gamla föremål.

Hur kan vi komma tillrätta med rådande slit-och-släng-mentalitet?
– Ett sätt är just via cirkulär ekonomi som har blivit väldigt inne de senaste åren. Istället för att se en linjär utveckling där avfall blir en börda handlar det om att se avfallet som en resurs. Processen blir cirkulär och produktionsapparaten håller nere ekonomiska kostnader genom att spara råvaror och ekologiska kostnader genom att minska avfallet. Cirkulär ekonomi lär oss att material, saker och möbler inte behöver ha slutdestinationer, som soptippen, utan kan återbrukas, omdesignas och förädlas i nya sammanhang.

Läs mer om seminariet: 

Möbler, inredning och hållbart återbruk – ett långt och lyckligt liv i den cirkulära ekonomin

Möbler är mode, mode är nu. Men hållbara möbler och inredningar kräver att nutid knyts ihop med dåtid och framtid. Hur och vem värderar och bestämmer livslängden för våra möbler och de saker vi omger oss med? Vad och vem driver omställningen från nytt till reparation, återbruk och redesign?

Medverkande:
Anna Bohlin, Docent vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Michaela Holmdahl, Återbruksinredare, reCreate Design Company
Staffan Appelgren, Lektor vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Jenny Ekman, Projektledare, Möbelbruket
Ivana Kildsgaard, Hållbarhetschef/Ordförande, LINK arkitektur/100-gruppen
Stefan Lundberg, VD, Lundbergs möbler

Läs mer om forskningsprojektet:

"Re:heritage"

”Re:heritage” är ett av projekten som bedrivs inom ramerna för Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet (CCHS)

FOTO: reCreate Design Company

AV:

Artikeln publicerades först på: criticalheritagestudies.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?