Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Populärvetenskaplig podd om konsthistoria sänds i sommar

  [2020-06-11] Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, båda universitetslektorer i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet, bjuder på en populärvetenskaplig podd om konsthistoria hela sommaren. I tio avsnitt, med start 15 juni, ska Konsthistoriepodden lyfta ett verk i veckan.

 • Upplev ett potpurri av kulturella yttringar genom Kulturkittet - en onlinefestival

  [2020-05-25] Tredjeårsstudenterna vid kandidatprogrammet i kultur presenterar stolt Kulturkittet - en onlinefestival! I en tid då flertalet kulturarrangemang ställs in erbjuds nu en festival som faktiskt blir av. Tack vare en digital plattform kan alla med en internetuppkoppling ta del av flertalet programpunkter såsom musik, quiz och samtal - dessutom är det helt gratis.

 • Utställning om fri scenkonst blir möjlig genom samarbete

  [2020-05-18] I slutet av 1960-talet började scenkonstens institutioner utmanas av fria grupper och utövare. En ny scenkonstkultur växte fram som ifrågasatte hierarkier, överskred genregränser, experimenterade konstnärligt, intog nya platser och mötte en ny publik. Just nu pågår forskning vid Göteborgs universitet som fokuserar på fri scenkonst och den 16 maj öppnar utställningen Frispel på Göteborgs stadsmuseum - och digitalt.

 • Institutionen för kulturvetenskapers forskardag

  [2020-01-27] Institutionen för kulturvetenskaper genomför årligen en heldag där alla forskare presenterar sina forskningsprojekt. Presentationerna är öppna för studenter och personal på alla fakultetens institutioner samt för en bredare allmänhet.

 • Världsledande scenografiforskare till Göteborg

  [2019-11-26] Den världsledande scenografiforskaren Rachel Hann kommer till Institutionen för kulturvetenskaper som gästforskare. Vid ett första besök i december kommer hon bland annat medverka i flera utbildningar och hålla seminarier om scenografi som kritiskt begrepp. Ytterligare besök är planerade till våren och efter sommaren 2020. Det är konstvetarna Astrid von Rosen och Viveka Kjellmer som har lyckats locka Hann till Göteborg, och de säger så här om besöket:

 • Öppen föreläsning om människans jakt efter liv i rymden

  [2019-11-20] Finns det liv i rymden? Idéhistorikern Gustav Holmberg har studerat människans jakt efter levande väsen på andra planeter under 1800- och 1900-talen. Tisdagen den 26 november håller han en öppen föreläsning på Stadsbiblioteket.

 • Kvinnliga poeter litterära storstjärnor redan för 500 år sedan

  [2019-10-23] I den traditionella europeiska litteraturhistorieskrivningen ges intrycket att den antika poeten Sapfo nästan varit den enda framgångsrika kvinnliga författaren. I själva verket är litteraturhistorien full av kvinnor. En ny avhandling undersöker hur tre av dem blev sin tids litterära superstjärnor - med hjälp av just Sapfo.

 • Snart dags för g19 - Sveriges största konferens för genusforskning

  [2019-10-03] Sveriges största genusforskningskonferens arrangeras igen i höst, denna gång i Göteborg 7-9 oktober. Ta del av ny forskning kring våra mest aktuella frågor och samhällsutmaningar, i en nationell konferens med deltagare från hela världen.

 • Doktorandens humoristiska sidoprojekt på Instagram blev bok

  [2019-09-25] Vid sidan av det seriösa avhandlingsarbetet om tidningen Starlet började Kristina Öhman lägga ut en och annan serieruta från sin Starlet-samling, tillsammans med egna kommentarer, på Instagram. Det växte snart till att bli ett av Instagrams mest populära humorkonton, som nu har blivit bok.

 • Filmtittande på liten skärm påverkar förståelsen och känslan av närvaro

  [2019-09-25] Hur påverkas upplevelsen av att titta på en film i mobiltelefonen, jämfört med att se den på en stor skärm i en biosalong? Det har undersökts i ett experiment som bland annat pekar på att visningssituationen påverkar förståelsen och känslan av närvaro - men även tittarens empati för filmens karaktärer.

Fler nyheter

Sidansvarig: Felicia Bigot Klinteberg|Sidan uppdaterades: 2016-10-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?