• Världsledande scenografiforskare till Göteborg

[2019-11-26] Den världsledande scenografiforskaren Rachel Hann kommer till Institutionen för kulturvetenskaper som gästforskare. Vid ett första besök i december kommer hon bland annat medverka i flera utbildningar och hålla seminarier om scenografi som kritiskt begrepp. Ytterligare besök är planerade till våren och efter sommaren 2020. Det är konstvetarna Astrid von Rosen och Viveka Kjellmer som har lyckats locka Hann till Göteborg, och de säger så här om besöket:

• Öppen föreläsning om människans jakt efter liv i rymden

[2019-11-20] Finns det liv i rymden? Idéhistorikern Gustav Holmberg har studerat människans jakt efter levande väsen på andra planeter under 1800- och 1900-talen. Tisdagen den 26 november håller han en öppen föreläsning på Stadsbiblioteket.

• Kvinnliga poeter litterära storstjärnor redan för 500 år sedan

[2019-10-23] I den traditionella europeiska litteraturhistorieskrivningen ges intrycket att den antika poeten Sapfo nästan varit den enda framgångsrika kvinnliga författaren. I själva verket är litteraturhistorien full av kvinnor. En ny avhandling undersöker hur tre av dem blev sin tids litterära superstjärnor - med hjälp av just Sapfo.

• Snart dags för g19 - Sveriges största konferens för genusforskning

[2019-10-03] Sveriges största genusforskningskonferens arrangeras igen i höst, denna gång i Göteborg 7-9 oktober. Ta del av ny forskning kring våra mest aktuella frågor och samhällsutmaningar, i en nationell konferens med deltagare från hela världen.

• Doktorandens humoristiska sidoprojekt på Instagram blev bok

[2019-09-25] Vid sidan av det seriösa avhandlingsarbetet om tidningen Starlet började Kristina Öhman lägga ut en och annan serieruta från sin Starlet-samling, tillsammans med egna kommentarer, på Instagram. Det växte snart till att bli ett av Instagrams mest populära humorkonton, som nu har blivit bok.

• Filmtittande på liten skärm påverkar förståelsen och känslan av närvaro

[2019-09-25] Hur påverkas upplevelsen av att titta på en film i mobiltelefonen, jämfört med att se den på en stor skärm i en biosalong? Det har undersökts i ett experiment som bland annat pekar på att visningssituationen påverkar förståelsen och känslan av närvaro - men även tittarens empati för filmens karaktärer.

• Ny livepodd kopplar ihop museers samlingar med den senaste forskningen

[2019-09-05] Mumier, DNA och Japan - vad göms i lådan? Tillsammans med Folkuniversitetet och Världskulturmuseerna lanserar Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet en helt ny poddserie som spelas in inför livepublik på Världskulturmuseet i Göteborg. Första programmet av Inside the Box körs den 5 september och handlar om mumier och hanteringen av mänskliga kvarlevor.

• Fördröjning av meddelanden mellan olika system skapade problem för studenter

[2019-08-30] Problemet med fördröjningen är nu löst. Informationen till studenter ligger kvar i Studentportalen över helgen för att förebygga fler frågor om några studenter fortfarande märker av det tidigare problemet.

• Märkliga religiösa drömmar vanliga i Nepal

[2019-08-28] Gudar som visar sig i märkliga skepnader och ger råd eller en stor orm som viskar visdomar. Så kan så kallade kontraintuitiva religiösa drömmar se ut. I ett forskningsprojekt har hinduer i Nepal intervjuats för att ta reda på hur vanliga dessa säregna religiösa drömmar kan vara.

• Nu kan du söka Adlerbertska stipendiet

[2019-08-19] Stipendieansökan är öppen till och med 15 september och kan sökas av studenter vid Göteborgs universitet som läst minst två terminer och som förvärvat 30hp.