Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ska kulturen vara nyttig?

Högre seminarium

Högre seminarium

Ska kulturen vara nyttig? Diskussion om politisk styrning av kulturens innehåll och inriktning.

Kulturpolitiken har allt mer utvecklats mot att förklara kultur i nyttotermer. Vi har sett samma utveckling i hela västvärlden under de senaste 20-30 åren där kulturinstitutioner i hög utsträckning förväntas bära sina egna kostnader och redovisa resultat enligt ett new public management-synsätt.

Vad händer med kulturens oberoende när kulturens existens inte längre ses som en fristad och en medborgerlig rättighet som skall finansieras av stat och kommun, utan en verksamhet som förväntas bidra med samhällsnytta som tex turism, arbetstillfällen och integration? Hur kan kulturinstitutionerna behålla sin konstnärliga integritet när krav på mätbarhet, resultatredovisning och politiska styrdokument alltmer påverkar innehåll och inriktning i verksamheten?

Ett exempel är den debatt som i våras nu pågick där förlagen larmar om politisk styrning från kulturministerns sida av bidragsfördelningen i kulturrådets litteraturstöd.

Datum: 2018-10-17

Tid: 15:00 - 17:00

Kategorier: Kulturstudier

Plats: Institutionen för kulturvetenskaper, Vera Sandbergs Allé 8
Vasa 1

Kontaktperson: Karin Wagner

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-09-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?