The Material Semiotics of Jazz Record Covers in Sweden

Högre seminarium

Record covers: The material semiotics of music media.

I will present a postdoctoral research project that analyzes the importance of record covers as a medium for jazz in Sweden. The project focuses on the period from the late 1940s to the late 1950s, which was the period in which record companies gradually replaced 78s by vinyl EPs and LPs. By using Actor-Network Theory, I study how the materiality of the medium influenced jazz. Analyzing how record covers represent the processes of sound reproduction as a part of jazz shows how record covers changed the understanding of what the artistic production of a jazz musician and what a jazz record was.

Föreläsare: Mischa van Kan

Datum: 2018-09-26