Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Erik Florin Persson

Doktorand

Erik Florin Persson
Doktorand
Filmvetenskap
erik.florin.persson@gu.se
031-786 2785

Rumsnummer: 2438
Postadress: Box 200, 405 30 Göteborg
Besöksadress: Vera Sandbergs allé 8 , 411 33 Göteborg


Institutionen för kulturvetenskaper (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.kultur.gu.se
kuv@kultur.gu.se

Besöksadress: Vera Sandbergs allé 8 , 411 33 Göteborg

Om Erik Florin Persson

Erik Persson, fil. mag. i kulturstudier, är sedan höstterminen 2013 doktorand i filmvetenskap vid Institutionen för kulturvetenskaper.

Perssons avhandlingsarbete tar avstamp i de senaste decenniernas urbana omvandlingsprocesser där det för städer världen över blivit allt viktigare att marknadsföra sig och skapa medial uppmärksamhet kring staden för att locka turister, nya invånare och företagsetableringar. Med fokus på Göteborg kommer Persson att studera vilka mediala uttryck dessa omvandlingsprocesser och ökat fokus på marknadsföring har tagit sig.

Empiriskt tar avhandlingsarbetet avstamp i olika typer av reklamfilmer och marknadsföringskampanjer för Göteborg som det kommunala bolaget Göteborg & Co, som bildades i början av 1990-talet med uppdrag att marknadsföra staden, har producerat. Därtill syftar studien även till att undersöka huruvida även fiktionsfilmer och tv-serier inspelade i Göteborg har använts för att marknadsföra staden. Slutligen syftar studien också till att närmare studera hur dessa processer och typer av marknadsföring tar sig uttryck i det faktiska stadsrummet, temporärt och mer beständigt, under något av de större evenemang som anordnas i Göteborg.

Tidsmässigt är studien framför allt inriktad på perioden från början av 1990-talet och framåt. Men studien syftar också till att jämföra de senaste decenniernas marknadsföring med äldre typer av visuella och mediala representationer av Göteborg och stadens urbana miljöer, med fokus på rumsliga, tematiska och estetiska aspekter. Viktiga mediehistoriska jämförelsepunkter är både de olika typer av korta så kallade stadsfilmer som ofta var en populär programpunkt på de biografer som öppnades under den tidiga stumfilmseran i början av 1900-talet och de stads- och regionalfilmer som under mellan- och efterkrigstiden producerades runt om i Sverige.

Persson har tidigare varit anställd som biträdande forskare i forskningsprojektet ”Vem får rätt till staden – Styrning, motstånd och konflikt i det offentliga rummet” [Länk till projektsida] vid institutionen och arbetade höstterminen 2011 till höstterminen 2013 som kursadministratör på lärarprogrammets kurser LAU 270/ 275, som institutionen har kursansvar för.

Under läsåret 2013/2014 kommer Persson att undervisa på kursen ”Kulturdemokrati och staden” på Kulturprogrammet och på grundkursen i filmvetenskap samt handleda uppsatser på fortsättningskursen i filmvetenskap.

Persson är även verksam som kulturskribent och har publicerat artiklar, recensioner och essäer i dagstidningar som Svenska Dagbladet och Nerikes Allehanda och i tidskrifter som FLM, Ord&Bild och Respons.

 

Sidansvarig: Felicia Bigot Klinteberg|Sidan uppdaterades: 2015-08-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?