Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Elin Lundsten

Universitetslektor

Elin Lundsten
Universitetslektor
genusvetenskap
Akademisk grad: Doktor,
elin.lundsten@kultvet.gu.se
031-786 6166

Rumsnummer: 2236B
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Vera Sandbergs allé 8 , 41133 Göteborg


Institutionen för kulturvetenskaper (Mer information)
Box 200
40530 Göteborg
www.kultur.gu.se
kuv@kultur.gu.se

Besöksadress: Vera sandbergs allé 8 , 41133 Göteborg

Om Elin Lundsten

 

Forskning

Jag disputerade i Women’s Studies vid Lancaster University i England 2007. Min avhandling Speaking Subjects in the Good School: Language and Relations of Power handlar om svensk skola och är en undersökning av vad språket gör inom en institution som definieras av jämlikhets- och mångfaldssträvanden och som formellt sett ger alla individer lika möjligheter. Genom att analysera texter, vardagliga praktiker och tal i skolan visar jag hur språket delvis täcker över maktrelationer. Bland annat diskuterar jag hur det liberala idealet om dialog och konstruktionen av det svenska språket som ”vitt” begränsar en kritisk granskning av rasism och orättvisor.

På institutionen för kulturvetenskaper har jag arbetat tillsammans med Jenny Wenzer Dahlgren och Lisbeth Lewander i det av MSB finansierade forskningsprojektet Konstruktioner av kön i krishanteringssystem (publicerad på MSB:s hemsida, 2010). På uppdrag av Likabehandlingskommittén vid Sahlgrenska akademin (Hälsovetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet) genomförde jag hösten 2008 en intervjuundersökning om diskriminering och kränkande behandling med studenter från de medicinska och vårdvetenskapliga utbildningarna. Undersökningen presenterade jag i rapporten Studenters upplevelser och tankar kring kränkande behandling (2009).

Nu planerar jag ett forskningsprojekt som behandlar föreställningar om svenska språket och konstruktionen av nationen inom vården som arbetsplats. Syftet är att undersöka hur normer för talad svenska konstrueras i relation till olika professioner inom vården. I fokus för projektet står frågeställningar kring effekter av kön, klass och rasifieringsprocesser.

Undervisning

Sedan 2008 undervisar jag och handleder uppsatser i främst genusvetenskap, både på grundnivå och avancerad nivå. Centrala teman i min undervisning är politik och feministisk kritik, intersektionella perspektiv och kvalitativ metod. Jag har också undervisat på kandidatprogrammet Kultur och handlett uppsatser på lärarprogrammet. Jag föreläser om genusfrågor och feministiska perspektiv även i sammanhang utanför institutionen.

 

Visar 1 - 1 av 1

2008

Visar 1 - 1 av 1

Sidansvarig: Felicia Bigot Klinteberg|Sidan uppdaterades: 2015-08-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?