Institutionen i media

• Därför sprider fredag den trettonde skräck världen över

[2017-10-13] Lider du av Paraskavedekatriafobi? Då bör du inte titta på kalendern idag. Etnologen Eva Knuts förklarar varför fredag den trettonde är så skrämmande.

• Kränkningar mot kvinnor i musik från 1600-talet

[2017-10-06] Våld och hot mot kvinnor är obehagliga teman som återfinns i musik från England i början av 1600-talet. Forskaren Katarina A Karlsson har gått igenom sånger som nu presenteras i en föreställningen med paralleller till nutiden.

• Därför blev Women's March en av USA:s största demonstrationer

[2017-10-04] Varför blev Women's March en av USA:s allra största demonstrationer? Intersektionalitet är en nyckel, enligt Mia Liinason, lektor i genusvetenskap.

• Forskare vill undersöka erotiseringen av den klassiska musiken

[2017-09-27] Hur sexig är den klassiska musiken idag? Enligt musikvetaren Tobias Pontara på Göteborgs universitet har den klassiska musiken en motstridig och svårdefinierad ställning.

• En unik chans att stärka hyresgästernas ställning

[2017-09-05] Just nu finns en unik chans för kommunstyrelsen i Göteborg att stärka hyresgästernas ställning. Ta den, skriver bland andra Catharina Thörn, docent i kulturvetenskap.

• Sofia Coppola - tjejernas tjej?

[2017-06-22] Feministisk filmskapare och stilikon eller Hollywoodprinsessa med kontakter? Fokus synar Sofia Coppola i sömmarna med hjälp av Anna Backman Rogers, lektor i filmvetenskap.

• Mångfacetterad queer forskning

[2017-05-26] Anna Linders och Ingrid Rybergs forskningsprojekt "Queera rörliga bilder" spelar en viktig roll som spridare av kunskap, skriver Hanna Jedvik i GP. Ingrid Ryberg är anställd på institutionen för kulturvetenskaper sedan i påskas.

• Ingen "systemkollaps" i Sverige efter hösten 2015

[2017-05-23] Under migrationshösten 2015 beskrevs Sverige befinnas i ett katastrofläge och ordet "systemkollaps" användes frekvent i samhällsdebatten. Nationella sekretariatet för genusforskning pratade om kritiska perspektiv på begreppet systemkollaps med tre forskare inom genus, migration, rasism, risk och sårbarhet, under ett panelsamtal på Vetenskapsfestivalen.