• Nytt projekt granskar antisemitismens rötter

[2017-05-22] Ett nytt projekt vid Göteborgs universitet kommer granska Skandinaviens antisemitiska rötter. Forskarna vill blåsa liv i en forskningstradition som länge varit stark i USA, Tyskland och Israel men ännu inte har tagit fart här.

• Behöver vi känna sorg för kulturen i Göteborg?

[2017-05-15] Kulturpolitik och jämlikt kulturdeltagande i staden står på agendan när studenterna på masterprogrammet Kultur och demokrati ordnar ett offentligt samtal på Göteborgs Litteraturhus med namnet ¿Behöver vi känna sorg för Göteborg?¿.

• "Att prata om systemkollaps uppmanar oss att fokusera på hot och fara istället för på vad som är skyddsvärt"

[2017-05-11] Fem frågor till Mathias Ericson, post doc i genusvetenskap, som kommer att delta i panelsamtalet "Systemkollaps - för vem?" under Vetenskapsfestivalen. Samtalet kommer att handla om det politiska talet om "systemkollaps" och hur det påverkar vår tillit till samhällets funktioner.

• Gott om humaniora på Vetenskapsfestivalen

[2017-05-11] Vetenskapsfestivalen är igång och Humanistiska fakultetens forskare medverkar i många programpunkter. Ta chansen att lära dig mer om allt från den svenska hifi-kulturens uppgång och fall till hur tillit skapas i ett samtal, hatbrott och artificiella ekosystem. Eller varför inte spela Vetenskapsroulette och låta slumpen avgöra vilken forskare du får möta i Lisebergshjulet? Vetenskapsfestivalen pågår till och med söndag 14 maj.

• "Kulturarvsfrågan är helt central idag"

[2017-05-09] Ett kvitto på de framsteg som gjorts inom kulturarvsarbetet. Det kallar kulturdepartementet den nya kulturarvspropositionen. Vad tycker de forskare som arbetar med frågorna? Här svarar Astrid von Rosen, forskare vid GU och koordinator inom det tvärvetenskapliga forskningscentret Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS).

• Polska författaren Anna Bikont utsedd till hedersdoktor

[2017-05-09] Humanistiska fakultetens styrelse har utsett den polska journalisten och författaren Anna Bikont till hedersdoktor 2017. - I boken Vi från Jedwabne visar Anna Bikont hur historisk forskning kan bli en grund för att i litterär och dokumentär form gestalta och ge en spegelbild av vår samtid, säger Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

• Snack och verkstad i regeringens kulturarvspolitik

[2017-05-04] I februari kom regeringen med den första kulturarvspropositionen någonsin. Genom det har ljuset riktas mot ett växande område som inte varit fritt från friktion.

• "Den urbana fronten" fick hedersomnämnande

[2017-05-03] Boken ¿Den urbana fronten¿ av Catharina Thörn och Katarina Despotovic fick ett hedersomnämnande i samband med utmärkelsen av Årets Göteborgsbok.

• Miljöforskaren som är kritisk till återvinning

[2017-05-03] Att återvinna hushållsavfall är för gemene man - åtminstone i västvärlden - ett sätt att bidra till en bättre miljö. Men den kanadensiska forskaren Myra Hird menar att återvinning är en del av miljöproblemet. - Lösningen är att konsumera mindre, säger Myra Hird.

• 2016 års professorer installerades av rektor

[2017-05-03] 2016 års nyblivna professorer är nu installerade av rektor Pam Fredman under Göteborgs universitets årliga professorsinstallation i Konserthuset. I samband med professorsinstallationen fick även årets pedagogiska pristagare sina diplom under den efterföljande ceremonin med dekan Marie Demker.